dilluns, 1 de juny del 2009

Ciutat vella

Google


M’encanta ensenyar la meva ciutat i més quan veig que la persona hi està realment interessada i gaudeix del que va descobrint.

Feia temps que havia promès una visita a una persona de fora de Barcelona, que havia mostrat molt d’interès per la Barcelona vella, arran de la lectura de l’Església del Mar.

Com que ens vam trobar al migdia, vam començar anant a dinar a la Barceloneta, al Suquet de l’Almirall. Cuina tradicional marinera, però amb petits tocs de modernitat que el fan diferent i on s’hi menja molt bé. Va coincidir que feien la festa dels Coros, una festa típica dels barcelonetins, que s’agrupen per colles, antigament només d’homes, des de fa uns anys també de dones, i per la Segona Pasqua, cada colla surt i durant tot el matí es passeja pel barri cantant i ballant, cap a migdia marxen, cap a un destí de platja normalment, hi passen el cap de setmana llarg i tornen dilluns per la tarda, fent una altra desfilada pel barri.

Després de dinar, passejada pel barri: la platja, la típica casa barcelonetina, explicant-li el quart de casa, visitant la Fraternitat, un edifici modernista que va ser una cooperativa i ara és la Biblioteca pública, i seguint cap al Born.



La Fraternitat


Al Born, el Fossar de les Moreres, Casa Gispert, al carrer dels Sombrerers, on tenen molts productes i especialitats, però que destaca molt especialment pels fruits secs, Vila Viniteca, al carrer Agullers, on hi ha múltiples especialitats de vins, caves, licors, aiguardents, etc., la botiga de delicadeses que també tenen al costat, el carrer Montcada amb els seus palauets i museus i com no, Santa Maria del Mar, on per sort, i gràcies a que hi havia un casament, estava tota il·luminada. No puc descriure els ulls i la mirada de la persona a qui li ensenyava, gairebé al·lucinava! I no és per menys quan s’hi entra per primera vegada. Em passa a mi, que hi he estat moltes...



Google


Després vam anar cap a la plaça del Rei, vam travessar pel pati el Palau del Lloctinent, antiga seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, i una parada per refrescar-nos una mica al pati que comparteix el Museu Marès amb el Museu d’Història de la Ciutat, on hi ha una mica de bar amb tauletes, on s’hi estava de meravella.


Google


Després de la pausa, carrer Boters, carrer del Pi, un visita a la Pineda, plaça de Sant Josep Oriol, plaça del Pi, Pla de la Boqueria, una mica de Rambles, una incursió a l’Escribà de les Rambles, pastisseria de delicadeses també, Mercat de la Boqueria, carrer Portaferrisa, Petritxol, Sala Parés, no sé si la més antiga, però sí una de les més antigues sales d’exposicions de Barcelona, propietat de la família Maragall, Església del Pi, visita a la botiga Caelum, amb els banys jueus al soterrani, els banys també jueus que hi ha a una botiga del número 10 del carrer dels Banys Nous, el Call, carrer Marlet, baixada de Santa Eulàlia, plaça de Sant Felip Neri, amb la font acabada de restaurar, carrer del Bisbe, plaça Sant Jaume, carrers Ciutat i Regomir i la muralla descoberta no fa massa, llàstima que la reixa era tancada, del carrer Correu Vell.

Després de tot això, ens esperava un sopar, en un restaurant d’aquests de disseny, l’Hisop, al Passatge Marimon, on t’expliquen els plats amb tot detall, que ens va agradar molt. A destacar un molt bon servei, dones joves, educades, professionals, parlant anglès i català, i sempre pendents, però sense molestar gens. Hi havia més estrangers que catalans, un d’ells al marxar les va felicitar i nosaltres també ho vam fer, s’ho mereixien, tal com està el personal de serveis actualment al país.

Una jornada molt agradable, una companyia fantàstica, exquisida, agraïda de tot i per tot. Lògicament, ahir va ser un dia de relax i descans.

La propera sortida la dedicarem al Modernisme, tot i que farem una visita que ahir lamentava i molt haver-me oblidat: les columnes del temple d’August. Quina fallada!



31 comentaris:

Anònim ha dit...

M´agrada el comentari que fas del restaurant Hisop, se´n parla molt bé dels 2 cuiners, però del servei...
El tinc pendent, però els cuiners són joves, amb empenta i anys de cuina a l´esquena.
Els restaurants d´aquest nivell sinó fos pels estrangers s´ho passarien magre.
Saps que l´hisop és una herba digestiva? És més coneguda a Alemanya.
Imma

Josep-Empordà ha dit...

Si, Barcelona, al igual que Roma...i moltes ciutats...millor, totes!, son boniques de visitar, ara, son inhabitables per la espècie humana, per aixó vaig marxar de Barcelona. Ara quant hi vaig, o és per feina o per fer turisme.

No us penseu, que fer turisme a un lloc que has viscut 30 anys i ara i vas de tant en tant, te el seu qué. És una manera molt especial i extranya de "fer turisme".

Lucia Luna ha dit...

Bona visita guiada més guay!.., la veritat es que estic a 30 km i encara em falta moltisim per visitar, m'ha agrada't el teu post, sempre s'aprenen coses agradables, un petonas maca.

Striper ha dit...

Em donen ganes de fer aquest recorregut,que tan be ens expliques.

Emily ha dit...

JA et veig treballant de duia turística ;-)

Francesca ha dit...

M'ha agradat molt l'itinerari... o sigui que el copiaré ;D... aviat tindré visitats extranjers i per què inventar un altre si aquest funciona?... afegiré, això si, les columnes del temple d'August i llestos!. Gràcies pel post: maco i útil, qui pot donar més? ;D

kweilan ha dit...

Hi ha llocs que comentes que no conec. Quan torni a bcn, faré una part d'aquest itinerari. Gràcies!!

Carme Rosanas ha dit...

Ensenyar al ciutat a algú d efora que la vol veure és agradable i a més a més et dóna la pocasió de recisitar-la una vegada més... hi ha llocs de Barcelona que fa anys que no he trepitjat.

Ferran Porta ha dit...

Apa nena, vaja "peaso" itinerari que has fet a la teva visita, no?? Per cert, mai no n'havia sentit a parlar, de la festa dels Coros. A la cama no te irás... (dit sia literalment, hehe). Bona nit!

gatot ha dit...

si és que ets una amfitriona com poques, Rita... segur que ho vas preparar tot fins l'últim detall!
:)
a part de la informació, es desprèn de les paraules com de bé que ho vau passar... doncs, ja saps! a repetir així que es pugui!
petonassos, wapa!

rits ha dit...

guau!!! quina visita més xula!!!!
segur que el teu acompanyant va estar més que encantat!!!

te l'agafo per fer-la jo!!!!
hi ha molts racons que no els coneixia. De fet, no sabia ni que al caelum hi havia uns banys jueus!

a mi, últimament m'ha donat per passejar per la part alta del barri gòtic, via laietana cap arc de triomf. Entre trafalgar i sant pere més baix. Hi ha racons que no sabia ni que existien. Tenim una ciutat que no s'acaba mai!

horabaixa ha dit...

Hola Rita,

Em declaro candidata a fer de turista a la meva ciutat, BCN, si tu ets la guia.

Com ho veus?

miq ha dit...

Quan llegia l'escrit amb la teva ruta per la ciutat vella (que, per cert, m'apunto per a quan hagi d'ensenyar Barcelona als amics estrangers), he pensat que t'havies deixat les columnes del temple d'August a l'edifici del Centre Excursionista de Catalunya… i m'ha fet gràcia llegir la darrera frase del teu apunt, on escrius exactament el mateix. I el punt més elevat de la Barcelona vella, el cim del Mons Tàber, allà a tocar del temple d'August?

Quines ganes m'han entrat de fer la ruta. Nostàlgia de Barcelona :)

El veí de dalt ha dit...

A sobre de blocaire revelació...guia professional!

khalina ha dit...

una molt bona passejada :)

Un bon itinerari. No coneixia l'Hisop, potser hauré de fer-ho.

Carquinyol ha dit...

Diuen que els perses, quan feien catifes, sempre feien alguna fallada a propòsit puix la perfecció només la pot fer Déu. No sé si va ser per això que et vas oblidar les columnes, però en tot cas ja tens excusa per tornar a fer un recorregut similar !!

DooMMasteR ha dit...

Felicitats! Déu n'hi do quin recorregut li has fet a la teva amistat. Segur que no oblidarà mai Barcelona.

Jo també m'apunto el recorregut :-)

ddriver ha dit...

ostres quina fallada,en que pensavem?? quina impresio s'hara emportt ara? Deu estar al seu pobl dient i no hi han columnes??? ;)

Robertinhos ha dit...

bona visita, però has oblidat d'anomenar les dolços de l'Escribà o el Caelum, i el pas obligat pel Bon Minyó del Born!

Robertinhos ha dit...

ah!

I gràcies! Has encertat el dia!

novesflors ha dit...

Una bona ruta. L'apunte.

atikus ha dit...

Por favor que ganas de coger el ave o avión y tomarme un cafelito por esa zona!!!!, hace un mónton que no voy mis amigos del grupo...bueno unos amigos muy intimos fueron la semana pasada a ver a Neil Young y creo que estuvieron por allí, yo casi voy, maldita pereza!!

petons

Mon ha dit...

Quan tinc temps lliure a les meves vistes a Barcelona, procuro escaparme per ciutat vella, mira botigues, obsservar a les persones, finestres, portals.... fa poc vaig estar-hi i us confeso que vaig gaudir de la jornada.

Mon ha dit...

Per cert.. quan dius que ens fas una visita guiada?

Joana ha dit...

A la propera que baixi a Barcelona...et truco !per a fer una passejada.
Jo que vaig viure al costat del museu Picasso, al carrer Princesa...quins records!
Bon vespre Rita!

fada ha dit...

Si mai et quedes sense feina et pots dedicar a fer guies turístiques o de guia tu mateixa: ets fantàstica!! Petons.

Deric ha dit...

quina bona passejada!

helena ha dit...

Aquesta ruta la vaig fer dissabte passat!!! quina gràcia!! Només et falta Sant Felip Neri!!!

fanal blau ha dit...

Bona ruta...Sempre s'acaba redescobrint coses en les ciutats caminades mil·lers de vegades...
Com en Ferran, jo tampoc coneixia els Coros...
Jo també m'apuntaria de bon grat a fer una passejada amb tú!

una abraçada!

el paseante ha dit...

Aquest edifici de La Fraternitat l'hauré de buscar, perquè no el conec. Escolta, i la Catedral? Quina fallada! :-)

Rita ha dit...

Imma,
Doncs les dues coses: la cuina i el servei, molt i molt bé.
Desconeixia això de l'herba, la veritat. Gràcies!

Josep-Empordà,
Jo hi visc i encara no m'he mort... ;-)

Luluji,
Gràcies!
Petons!

Striper,
Segur que t'agrada...

Emily,
Mai se sap... ;-)
Petons!

Francesca,
Gràcies!

kweilan,
Encantada si t'és d'utilitat!

Carme,
És bo per a mi també. Perquè com bé dius, jo també revisito... :-)

Ferran,
És una festa molt de barri això dels Coros, però si no l'has vista mai, té la seva gràcia.
Bona tarda! :p

Gatot,
Petons, guapu!!! ;-)

rits,
Tenim una ciutat fantàstica, sí. Celebro haver-te donat idees... :-)

horabaixa,
Hahahaha em sobrevalores... :p

miq,
Ais... jo tinc nostàlgia de Nova York! hahahahaha

veí,
Hehehehe dolentot...

khalina,
Ens va agradar molt a nosaltres l'Hisop...

Carquinyol,
Gràcies! :-)

DooMMasteR,
Hahahaha haurem de fer una ruta blocaire...

ddriver,
Dolenttttt....
Petons!

Robertinhos,
Sí que en parlo de les delicadeses de l'Escribà i del Caelum poso el link... Del Bon Minyó no que no en sé res. Ens ho expliques?
Petons!

novesflors,
Espero que t'agradi... :-)

atikus,
Venga, desperézate y ven a visitarnos. Te hago de guía si quieres! :p

Mon,
És molt agradable passejar-hi, certament... :-)
La visita guiada, quan vulguis!!!! hahahaha

Joana,
Així t'ho deus conèixer prou bé...
Truca quan vulguis...
Petons!

fada,
Gràcies, bonica!
Petons!

Deric,
Hehehehe ben bona, sí...

helena,
Em vaig deixar de posar-ho al bloc, però sí que hi vam ser, sí, a Sant Felip Neri...

fanal blau,
Farem un autocar blocaire! hehehehe

paseante,
T'agradarà la Fraternitat. A més, van restaurar tot l'edifici i està molt maco. La Catedral em va dir que no calia, que ja la coneixia...
Petons, paseante, paseante (m'encanta!)!