diumenge, 6 de juny del 2010

A vegades, no ens entenc

Google


Es crema una bandera espanyola, es crema la foto dels reis, surt un pallasso –amb tots els meus respectes per als pallassos– amb barretina enmig del Festival d’Eurovisió i molta gent ho troba bé, s’engresca, se’n parla a tot arreu i tots som més nacionalistes i independentistes que mai.

Dic pallasso al Jimmy jump aquest perquè així ho havia cregut sempre, però ara ja ho he pogut comprovar perquè després de justificar la seva acció al festival d’Eurovisió en nom de Catalunya, divendres al vespre va sortir –i sense barretina– a un dels programes més casposos que hi ha a televisió, Sálvame de Luxe, a T5, i on es cobren bons calerons, per dir que aquesta acció havia estat perquè se sent artista de tota la vida i, sembla ser, perquè només vaig veure un trosset, però ho deia un dels cartellets que surten a sota la imatge, per retre homenatge a la Karmele perquè no l’havien deixada anar al festival.

Crec que no cal cap més comentari i només li demano que no utilitzi el nom de Catalunya en les seves pallassades, que Catalunya és mot més seriosa que tot això, i que a mi –com a catalana– no em representi més enlloc.

Però es fa un reportatge seriós, rigorós, amb el que hi podem estar més d’acord o menys, però que no es pot negar que és un bon document, i gairebé no se’n parla.

La meva primera sorpresa va ser quan l’endemà, a RAC1, esperant en Jordi Basté amb candeletes, pensant que el faria el tema del dia, no en va dir res, si més no fins gairebé les 9, que és fins quan jo puc escoltar el seu programa.

Des del meu punt de vista, Catalunya i la seva independència s’ha de reivindicar d’una manera seriosa, rigorosa, documentada i sobretot sense bel·ligerància, i aquest reportatge era un bon començament per encetar-ne el debat i moure, sacsejar, sensibilitzar la gent una mica, però suposo que altres interessos ho han deixat passar per alt.

Crec que ha estat una bona oportunitat perduda. I és que a vegades no ens entenc.

28 comentaris:

Elfreelang ha dit...

El món està capgirat i el pitjor es que encara es capgirarà més...deu tenir més "ganxo" parlar de bajanades que de reportatges seriosos...que els toquen el voraviu...i així anem!

Joana ha dit...

Tens tota la raó Rita. No m'extranya que després Espanya i la resta d'Europa no ens prenguim amb serio. aquestes pallasades donen peu a que pensin que som un país de paper de fumar, amb barratina inclosa.
Tan costa saber-se comportar?
Sembla que sí!
Bon diumenge Rita!

Sergi ha dit...

No vaig veure el reportatge i em vaig assabentar d'això del Jimmy Jump tard. D'aquest segon, la veritat, jo li trauria importància. Fa anys que corre fent el ximple pel món, i ja és part del mobiliari, de tant en tant surt, li rius les gràcies, i ja està. Del que digui, ningú no n'ha de fer cas.

Per la resta, estic d'acord amb tu. L'opció independentista s'ha d'anar plantejant de manera seriosa i potser podrem anar convencent a la gent de que és una bona opció, potser la que més ens interessa. Ja ho he dit a altres blogs i em sento un bronques quan ho faig, però ara per ara el nostre poble, Catalunya, no vol la independència. Potser tu, jo, i dos cents blogaires més que escrivim i pensem en català sí que la volem. Potser alguns amics que tinc sí que la volen, i no tots. Però a Catalunya hi ha 7 milions de persones, i nosaltres no som representatius. Mica en mica s'ha d'anar fent feina. Si realment som més dels que sembla que som, demostrem-ho i que es noti a les urnes, com a primer pas. Però tornarà a guanyar PSC o CiU, oi? Aquesta és la voluntat del nostre país.

Francesca ha dit...

Hola Rita, m'ha agradat molt aquest post teu. Jo no sóc independentista, però penso que no ens ha de fer por dubtar de res, que hem de poder parlar de totes les opcions amb rigor i escoltar, i parlar, amb respecte per tothom, també per la gent que vol canviar el tipus de relació (ja sigui personal, política, econòmica...) que té amb nosaltres. També crec que hem de seure a la taula predisposats a canviar d'opinió si els arguments són de pes... per què no?
Actituts com les que enumeres perjudiquen sobretot, a la gent que pretenen defensar.
I, com sempre, bon diumenge, maca!

montse ha dit...

A pesar de què no ens entenen. Pas a passet anem fent caminet.

sànset i utnoa ha dit...

Aquesta setmana no he escoltat el Basté perquè estava de vacances. Habitualment només en puc escoltar un trosset de bon matí, però ja deixa caure els temes que tocarà al Món. M’ha sorprès que no digués res sobre el documental. Sempre he defensat la suposada “quasi-llibertat” informativa de RAC1. Ara, TV3 no parla de l’emissora, els altres fan el mateix... Trist és no saber comprendre on està la frontera entre competència i qualitat informativa.
Sobre el Jimmy Jump... resulta ridícul que aquest paio acabi sent la “barretina més internacional”. Mai he cregut que fes res en nom de Catalunya. Més aviat o feia només en nom d’ell i perquè la seva web aconseguís algun que altre ingrés extra en concepte de publicitat. Ell mateix es retrata quan accepta anar a Sálvame i argumenta els seus motius com ho va fer.

*Sànset*

joanfer ha dit...

Molt bon post. Desconeixia totalment que aquest personatges hagués sortit en aquest programa. I la veritat és que m'ha sorprés. Amb actituds com aquestes no és gens estrany que després se'n fotin de nosaltres a Espanya. És una pena, realment...

Rita ha dit...

Elvira FR,
Suposo que deu ser això i no anem bé.


Joana,
D'això em queixo precisament. Si només sabem mobilitzar-nos quan es fan numerets, no ens prendran seriosament enlloc i només farem que fomentar que ens critiquin més els espanyols.


XeXu,
No, si jo no n'hi dono d'importància al Jimmy aquest, però molta gent sí.

I jo estic d'acord amb tu. El problema encara el tenim aquí, dintre del país. I sóc de l'opinió de que només amb una actitud seriosa, pedagògica, amb arguments, podrem treure la por a moltes persones que creuen que la independència pot ser perillosa. Perquè en el fons hi ha molta por encara.

La veritat és que les urnes parlen per elles mateixes, aquí també tens raó. Però també és cert que els polítics cada dia ens ho posen més difícil perquè ara mateix votar Esquerra, que seria el més lògic, també fa una mica de iuiu...


Francesca,
Gràcies! Jo fa pocs anys que em considero independentista. Sèmpre havia cregut que podíem conviure dintre d'Espanya, però cansada de fer de cornuts i pagar el beure, vaig canviar d'opinió.

Sóc conscient, però, que hi ha moltes persones com tu, que naturalment respecto, però crec que amb reportatges com aquest podem fer-vos arribar el missatge en el que jo crec: que es pot fer, que és viable, que no significa cap guerra, que econòmicament fins i tot seria positiu, etc...

Però crec que equivocadament molts encara creuen en numerets.
Bona setmana, maca!


montse,
Potser també cal que ens expliquem millor i farem passes més grans...


sànset i utnoa,
Doncs si l'escoltes en Basté ja saps com funciona normalment i aquest era un tema com per fer-ne l'editorial, davantal em sembla que en diuen, i veure com no en deia res em va doldre, sincerament.

I aquí és on em demano si ens importa de debò el país? I aquesta pregunta la formulo a periodistes, mitjans i polítics. Perquè si no en van parlar perquè era un programa de TV3 i és la competència, malament, per passar uns altres interessos davant.

Del tal Jimmy no cal dir-ne res més oi?


joanfer,
Bé, a mi em va confirmar l'opinió que en tenia del Jimmy aquest en qüestió.

Després ens queixem de que ens critiquin...

Anònim ha dit...

Aquestes pallassades, com dius, no porten enlloc. El documental va ser excel·lent hi hauria de servir per a obrir un debat seriós sobre el tema, però encara hi ha qui té por de parlar-ne. Què trist!

Carquinyol ha dit...

Si et serveix de consol als PPeros i Siutadanos si que els va coure el documental de l'altre dia, molt més que allò del petit monigot amb barretina.

Ara bé, per "la generació Sálvame" que actualment he de patir el que de veritat importa són aquestes accions de cremar banderes i irrompre enmig d'Eurovisión, no pensen més enllà. Arguments, diàleg, pedagogia dius? Tot això no els importa... ara bé, tu esperat a que aparegui el més mínim comentari contra la selecció espanyola de fútol i ja veuràs el rebombori que tindrà...

I et preguntes després perquè des d'aquí fan el mateix... doncs només has de comprovar qui mana i quina imatge li interessa que tinguin els independentistes. Llegeix Vilaweb, per exemple, i veuràs quin tractament tan diferent de les notícies tenen.

Ah... i recorda que els intregrans de "la generació Sálvame" tenen dret a vot i val exactament el mateix que el nostre... què pensen que l'aqüeducte de Segovia és de l'Edat Mitjana? I què....

fra miquel ha dit...

Fins avui no he pogut veure el reportatge. Molt interessant i ben fet. Potser si que faltarien opinions però les que s'han recollit són suficients per entendre d'una manera clara que la independència portaria beneficis als catalans (tots els que regalem als espanyols!) i que si Espanya s'arrapa a nosaltres és per què clarament perdria una font de riquesa valuosa.
Les raons històriques, en realitat, tenen un paper secundari.

Necessitem un partit polític que sigui capaç de defensar i lluitar en base a aquests arguments, sense populismes i de manera honesta.
Ara mateix no en conec cap que sigui de fiar :o(
Una abraçada.

Barbollaire ha dit...

El reportatge el vaig trobar molt bo.
Però si passeu per TV3 a la carta podreu veure que hi han comentaris deixant-lo de volta i mitja...

Segurament, a Espanya, li fa falta moltes dècades de democràcia, per poder començar a "raonar" en comptes de "discutir", i entendre i acceptar...

Respecte a l'altre "pajaru" El País en parla avui.

Petonet dolç, nina :¬)*

Garbí24 ha dit...

Aquest paio ho fa per diners i se li en fot el patriotisme i fe quedar malament a qui sigui.

Carme Rosanas ha dit...

Tens raó, Rita. Jo vaig veure el reportatge i em va agradar molt.

Se n'hauria de treure més partit. Si que vaig veure opinions als diaris de l'endemà, però no vaig escoltar cap, ràdio.

Gabriel ha dit...

De nou estic totalment d'acord amb el que comentes, Rita.
També comparteixo l'opinió d'en Xexu. En un moment de crisi no només econòmica, sinó també política, social i de valors, caldria aprofitar el màxim amb pedagogia i molta seriositat per conseguir que l'opció sobiranista, independentista o com vulgueu dir-li tingui molt més consens i molta més majoria. En una societat cada dia més desencisada, determinades opcions polítiques, econòmiques i socials els hi queda molta feina i un llarg camí.
El documental en qüestió (amb les seves corresponents mancances) em va semblar un bon treball que hauria d'ajudar a obrir un debat seriós i plural en la nostra societat.
Sobre el tal Jimmy Jump: era previsible que un friki acabés en un programa de frikis.

kweilan ha dit...

Totalment d'acord amb tu.

GURMET ha dit...

Jo no vaig seguir lo de eurovisio i aquest dissabte vaig veure per la TV el que va pasar i la Barretina, i dir que aquest paio feia el pallasso, es una ofensa per aquests profesional i clarisim la barretina i fuicar Catalunya sobrava.

khalina ha dit...

Aquest Jimmy segur que
salta per fer-se famós i guanyar pasta . I intentarà colar-se més cop en algun d'aquests programes on qualsevol surt, i per desgràcia molts els miren...i a cobrar... Clar que com no miro la tele quasi, ho sé tot d'oïda jeje. I com no miro la tele tampoc he vist el reportatge. L'hauré de veure

Clint ha dit...

Em penso que podria fer un CTRL*+C, CTRL+V i postejar-lo al meu bloc...

Jordicine ha dit...

El dono la raó. A vegades semblem molt i molt provincians. No n'aprenem! Un petó, RITA.

Cris (V/N) ha dit...

Jo ho vaig veure pel youtube, però a mi em va semblar una xorrada més que una "reivindicació", apa ja, home!!!

Núr ha dit...

He sentit a dir molta gent que el millor d'Eurovisió va ser l'aparició d'aquest Jimmy Jump. A mi em va fer una vergonya terrible que sortís un carallot així amb la barretina posada. Que actua en nom de Catalunya? La mare que el va parir, doncs, perquè ho trobo insultant per a tots els catalans! És vergonyós! I a sobre es fa dir "Jimmy Jump"? Per què no es posa un nom català, del tipus "Jaumet el de l'espardenya", per exemple?

El que no sabia, i m'ha semblat condemnable, és que aquest desgraciat hagi aparegut al programot aquest de t5... Això sí que és una vergonya... perquè demostra què és el que interessa a la gent... Molt i molt trist...

Cesc ha dit...

Cert, Rita.

Pep ... però posa-li Angu, també ha dit...

Estem totalment d'acord. El dia que deixem de fer les coses en broma o referèndums per tenir a la gent contenta. El dia que ens hi posem en sèrio ... aquell dia haurem guanyat molt moltíssim.

PD: Jo també esperava en Basté ... i l'espero cada dia ... és genial!!

Un petó guapíssima!!
PEP

Josep Lluís ha dit...

Jo, cada cop ens entenc menys també. Per una pura qüestió de personal, m’agrada veure que no és una apreciació meva sinó, que hi ha més gent que pensa el mateix. No anem bé...

Rita ha dit...

Albert B.iR.,
Cert, molt trist...


Carquinyol,
També tens raó...

Els que llegim vilaweb no som tants i és ben cert que és dels pocs mitjans que se salven.

Uff, la cultura i el nivell del "Sálvame..." i segur que és el programa de més audiència!


fra miquel,
Necessitem un bon líder que tiri endavant seriosament en el camí cap a la independència, efectivament.


barbollaire,
Coincideixo plenament amb el que dius.

Gràcies per la referència de l'article del País, clarificador...
Petonets!


garbi24,
Cert...


Carme,
Hi va haver massa silenci, quan era una ocasió excel·lent, penso, per encetar un bon debat.


Gabriel,
Coincidim plenament! :-)


kweilan,
:-)


GURMET,
Coincidim!


khalina,
Tens coses més interessants que fer... :-)

El reportatge val la pena!


Clint,
Tot un honor! Ja m'agrada que coincidim... :-)


jordicine,
Ens costa això d'aprendre...
Petons!


Cris(V/N),
Cert!


Núr,
Tristíssim, certament...


Estel,
:-)


Pep... però posa-li Angu, també,
Ei, quina ilu saber de tu!

M'alegra que coincidim... :-)
Petó, guapu, i a veure si escrius!


Josep Lluís,
Doncs pots estar tranquil, som alguns més! :-)

el paseante ha dit...

Aquesta gent és millor ignorar-la, la veritat. Són freakies que viuen del cuentu. I ja tenim el Zapatero, el Montilla...

Ferran Porta ha dit...

L'aparició d'en Jimmy Jump em va fer riure, però no sabia que havia aparegut en aquest programa (no ho sabia per raons òbvies). Això últim diu molt del personatge, i no precisament bò.

El reportatge de TV3 em va encantar.