dijous, 26 de març del 2009

Pla Bolonya

Google



Fa un any, quan vaig començar sentir parlar del Pla Bolonya, els professors de la Facultat de Geografia i Història no hi estaven d’acord, o això era el que deien als estudiants, i em sobtava que no diguessin res públicament. Celebro que finalment surtin a la llum. Potser això farà fer un gir a tot plegat, sobretot a l’opinió pública, i donarà més consistència a la protesta. Avui se n’han tancat uns quants i demà uns 150 diuen que aniran a la manifestació. Tant de bo!

21 comentaris:

Robertinhos ha dit...

a veure si es possa seny en tot plegat.

Rita, desconec els motius exactes de les protestes (més enllà de ser contra el Pla Bolonia). Sol sé el que diuen els media i poc més. Per una banda trobo que fer classes en grups reduïts està molt millor, però no m'agrada que s'encareixi el cost d'estudiar ni que les carreres de 5 anys passin a ser un master (amb els € que suposa). Algú em podria fer arribar complets els punts pels quals s'oposen a la reforma bolonyesa?

Merci (el meu mail robertinhos.paris@gmail.com)

Salut!

Rita ha dit...

Robertinhos,
Un dels problemes és que les carreres de lletres passen a ser molt menystingudes. Prioritzaran les tècniques, amb col·laboració amb empreses i multinacionals, i és evident que aquests tipus d'empreses no en volen saber res de les lletres...

Per això he posat l'acudit del Forges, m'ha semblat prou eloqüent.

Evidentment que no estic d'acord em com s'estan fent moltes coses per part dels estudiants, però també és cert que hi ha una gran manipulació a la premsa per no explicar quines són les conseqüències d'aquest Pla.

Striper ha dit...

He de confessar que no conec amb detall els motius.

Sergi ha dit...

Com més coses sento d'aquest pla, és més estrafolari. Jo crec que té coses bones, i naturalment, també en té de dolentes. Penso que no està malament que s'encarin una mica més els estudis a la feina que s'ha de fer després, perquè de les universitats surten autèntics inútils. La idea que tenim d'universitat és molt maca, i si pogués continuar com fa 500 anys, vaja, sent un lloc d'erudició, doncs molt bé, però s'ha d'adaptar al present. Ara entra qualsevol, i l'objectiu és cobrar més diners un cop acabi la llicenciatura. Què té això d'erudició? Res. Doncs que la universitat s'adapti a les necessitats actuals. Ara, tampoc a qualsevol preu, eh?

Carquinyol ha dit...

Una reforma estil pla de Bolonya en principi no estaria gens malament, fins i tot seria desitjable tal i com estan alguns estudis universitaris. El problema, com sempre, és com s'acaba fent, o pitjor encara, com acabarà degenerant amb el pas del temps tot l'assumpte.

El camí de l'infern està empedrat amb bons desitjos...

Per cert, que la barreja que fan alguns col·lectius professionals de les competències professionals amb les reformes del pla embolica encara més la troca.

Mireia ha dit...

Jo no hi tinc molta informació de si és tant dolent com diuen o no, el que sí que em sembla perfecte és que si hi ha professors que no hi estan d'acord que ho diguin, és un senyal de llibertat que fa molta falta en un estat de dret!

Ferran Porta ha dit...

És molt fort: em sembla que no hi ha NINGÚ que tingui ni idea de quin són EXACTAMENT els pros i els contres de Bolonya. Tothom sap (sabem) més o menys les mateixes generalitats, però saber-ho... jo diria que ni els estudiants ni els professors.

I per suposat encara menys els mitjans, dirigits com estan per inútils que no "perdran el temps" buscant informació contrastada per oferir una informació exhaustiva.

Patètic, tot plegat.

PS: M'he aixecat guerriller, avui, sembla :)

Rita ha dit...

Striper,
Bé, així hi estem la majoria. La premsa ens dona tot tipus de detalls de les pallisses dels Mossos, però encara no ha sabut publicar una informació exhaustiva i objectiva del famós Pla.

XeXu,
Cert. El problema és que si les empreses hi posen diners només serà per a les carreres de les que en puguin treure beneficis a la curta o a la llarga. Amb això, les de lletres aniran fent-se petites, arraconades i molt més cares, perquè la pròpia Universitat tampoc hi invertirà si no li són rentables...

Carquinyol,
Segur que hi ha aspectes bons, només faltaria! Però hi ha perills també i veient com ho estan gestionant fa molta por.

Mireia,
És clar que sí. És important que també hi diguin la seva i els trobava a faltar...

Ferran,
Doncs m'agrades així, guerriller! ;-)
És exactament com tu ho dius. Podries fer-ho més alt, però no més clar.

Spock ha dit...

el problema, crec, al marge de que agradi o no el pla en qüestió (personalment a mi no m'agrada en alguns aspectes bàsics), és que es va aprovar en silenci i sense cap mena de repercusió mediàtica, ja fa una pila d'anys. No entenc per què han trigat tants anys a protestar: vaja, els alumnes sí, perquè se l'han trobat cuinat directament, però l'actitud d'alguns professors, els que ara diuen que hi estan en contra em sembla increïble: per què no van protestar quan hi eren a temps? Per què han callat de la manetra més vergonyosa fins ara, que ja està tot donat i benËït?

Una abraçada des de girona

kweilan ha dit...

Aquest Pla es va aprovar fa temps i coincideixo amb alguns blocaires al dir que es va acceptat a nivell europeu, nosaltres també hi erem, sense repercussions de cap tipus.

Anònim ha dit...

totlment d'acord amb en Ferran, tothom s'apunta a la gresca pero ningu no sap de que va.
El estudiants no poden dir que les coses s'han cuinat darrera d'ells, ja que tenen representació en tots els organs de govern de les universitats, però potser la temporada en que es decidia el su futur no hi van anar....potser alguns professors tampoc. També em perdonareu, però la demagogia em treu de polleguera, i en aquest tema n'hi ha per donar i per vendre

Albanta ha dit...

No em sent capacitada per opinar. Com esteu comentant la desinformació és total. Llig pinzellades aqui i allà dels qui estàn a favor i en contra, però no acabe d'atrevir-me a opinar. També treballe en educació, així que em sembla més greu encara la meva ignorància pel tema...

ddriver ha dit...

ara els meus colegas tiran capa la mani...avia'm

Anònim ha dit...

S'ha de lluitar pel què es vol, per aconseguir-ho s'ha de lluitar i a per totes i no hi ha dubte de què ho han fet eh...

khalina ha dit...

Jo també desconec una mica el tema. Havia sentit que les carreres de lletres quedaven marginades, i que pujarien els costos...
Està bé que els professors se sumin, però són 150 profes (crec que un manifest en contra el signaven uns 400), però sobre quin total?? Quants professors universitaris hi ha a Catalunya? (UB, UAB, UPC, Rovira i Virgili..?Uns 10.000? Què opinen la resta?

rits ha dit...

tan de bó!
el que passa és que es tenia que sortir al carrer fa molt de temps. i de fet els professors ja fa anys que enuncien (en boca petita) els mals del pla bolonya.
espero que realment moure's ens porti algun canvi.

Jordi Casanovas ha dit...

No en tinc ni la més mínima idea de que proposa aquest pla, però pel que sentit ja no depèn de l'estat ni la Generalitat aturar-ho, ja que és una normativa Europea aprovada.

La sensació que em queda és que les protestes no són més que el "derecho al pataleo" i que no duran enlloc.

Davant d'això penso si calia esmerçar tants esforços en una rebequeria... no ho sé, segur que em falta informació.

Anònim ha dit...

En termes generals el Plà Bologna equipara totes les carreres que hi ha a Europa per facilitar-ne el moviment mes agil. No se si us heu trobat a vegades, d'algú que tenia el titol de mestre aqui, i no podia exercir p.ex a frança si no feia un cursets addicionals... segueixo?

I per posar un exemple ,la UPF (Pompeu Fabra) és des dels seus inicis Bologna 100% .

Evidentment que quan s'ha de millorar plans d'estudis, hi ha coses que es perden i segur que moltes altres que es guanyen.

Puc entendre que des de la desinformació, el jovent es rebel·li i protesti, penso que es inherent a l'edat, jo a l'època d'estudiant també protestàvem , contra altres temes que a vegades no els teníem del tot clars...

Viatger

Albert Lloreta ha dit...

Ferran, segurament tens raó en que la major part d'estudiants ni professors tenen idea de què vol dir Pla Bolonya. Però els que intentem derogar-lo i intentem ser crítics amb els models educatius en general fa anys (en el meu cas quatre, que son els quatre anys de carrera, aquest l'últim si Déu vol) que l'estudiem llei a llei... ja podríem dir que la LOU és gairebé de la família.

Clint ha dit...

Em penso que posar-se de cul a una cosa que equipara els estudis a nivell europeu és anar contracorrent.

No pot ser que els universitaris catalans (espanyols a europa) quedin fora de convalidacions de carreres per que aquí no s'aplica el pla.

Segur, com tot, que la cosa es pot i s'ha de millorar. Però amb les actituds actuals tant d'un costat com de l'altre no li veig jo molta millora possible!

Rita ha dit...

Spock,
Jo sí recordo crítiques a la Llei d'Universitats i queixes, però potser el que no se sabia és que anava vinculada a aquest Pla. Molt mal explicat tot plegat.
Una abraçada!

kweilan,
Com explico en el post d'avui, aprovar-lo i ser-hi no vol dir res. S'ha d'implantar i seria bo que de la millor manera possible. En teoria es pot aplicar com es vulgui segons que diu la pròpia Declaració de Bolonya.

viuillegeix,
Que els estudiants siguin als òrgans no és garantia que se'ls faci cas. A mi tampoc m'agrada la demagògia, però m'agradaria que m'informessin millor tots plegats.
Fes una mirada al post d'avui, crec que hi ha informació suficient. :-)

Albanta,
Tranquil·la, em sembla que tots estem iguals. Jo ara he mirat de resoldre-ho una mica.

ddriver,
Va anar molt bé la mani, sembla. Tothom es va comportar. Tant de bo sempre fos així!

Cesc,
Tant de bo es pogués lluitar amb paraules només...
Petons, maco!

khalina,
És difícil això de saber quants professors. Potser n'hi ha que estan en contra i no gosen dir-ho, per por a represàlies. Potser n'hi ha que estan a favor, i tampoc gosen. I també hem de tenir en compte que els afectats sembla ser que són els de lletres només i per tant, tots els de ciències difícilment se solidaritzaran amb els de lletres, per por o falta de sensibilitat o perquè senzillament passin. És prou complicat tot plegat.

rits,
Tant de bo, sí!

Jordi Casanovas,
Com veuràs al post d'avui, res de normativa europea aprovada. Les protestes si se'n fan cas, poden portar millores, espero, vaja. Tot i que em sembla que no interessa gens fer-n'hi cap cas.

Viatger,
L'equiparació no només és bona, sinó necessària, però per exemple, la Declaració parla d'un mínim de 3 anys per als graus, i aquí s'ha decidit 4. Comencem malament, no et sembla, si parlem d'equiparació?
Desconec com funciona l'UPF, però una vegada que vaig intentar estudiar-hi em va ser impossible, perquè la carrera que jo volia fer era imcompatible amb el món laboral. Les classes eren tot el dia. Això és un gran inconvenient...
De moment, no sabem encara en què s'hi guanya amb l'adaptació al Pla Bolonya. Serà més car, les beques canviaran per crèdits, possiblement desapareixeran carreres...
Potser els desinformats som nosaltres i els que es rebel·len són els que sí saben de què va...
Gràcies per la visita i pel teu comentari, tot un honor!

Albert Lloreta,
T'entenc perfectament i entenc que ha de ser dur batallar amb tant desconeixement per part nostre.

Clint,
No, no ens hi podem posar de cul, certament. Però el que no haurien de fer els Governs és enmascacar-ho per interessos seus i prou. Adaptem-nos-hi, però amb millores i reals.
Un petonet, guapu!