dissabte, 21 de març del 2009

Mossos d'Esquadra

Google



Fa molts anys, quan la Generalitat de Catalunya encara era la Diputació de Barcelona, hi havia Mossos d’Esquadra. Eren uns senyors –per a mi que era una nena– amables, que feien una funció pràcticament decorativa al Palau de la Generalitat, que aleshores potser molts no sabíem ni que l’era.

Amb el restabliment de la Generalitat, i aplicant l’Estatut de Catalunya, l’any 1984, va sortir la primera promoció –280 efectius– de l’anomenada Policia Autonòmica, que juntament amb els 100 que provenien de la Diputació de Barcelona, van formar el nucli originari de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra. Un dels requisits per participar en les oposicions d’aquella promoció, era tenir el BUP.

Vaig conèixer molts membres d’aquella primera promoció i puc assegurar que eren nois joves, amb il·lusió, ganes, que parlaven català i el que no era catalanoparlant –només en recordo un ara mateix–, sempre el parlava.

Quan s’havia d’endegar el desplegament dels Mossos pel territori, i era obligada l’ampliació d’efectius, es van començar a fer promocions de milers o més d’efectius, amb presses, i, com sempre s’ha dit, les presses no són mai bones.

Un dels primers problemes que es van trobar va ser que no hi havia prou aspirants amb el BUP i, com que eren conscients que havia d’haver moltes més promocions, la única solució que van trobar va ser baixar el nivell i demanar només el graduat escolar.

Després d’aquest darrer paràgraf, crec que es fa necessari explicar que no crec que per tenir títols les persones siguin millors, jo no vaig voler estudiar –cosa que vaig mirar de solucionar després dels 40 anys–, i no em crec millor persona ara que abans de tenir un peu a la Universitat, però és cert que davant d’un nombre elevat i desconegut de persones, una titulació sempre dona una certa garantia, posa un llistó d’on partir. Després, si parlem cas per cas, segur que podem trobar persones excel·lents sense estudis i d’impresentables amb titulacions, carreres i màsters.

El fet de baixar el nivell i que molts joves no trobessin feina fàcilment –feina segura i ben pagada, pel que hi havia al carrer– va incrementar molt el nombre d’aspirants, però també va ocasionar que el sedàs fos més permissiu, perquè d’altra banda seguien les presses per tirar endavant amb el desplegament i havien d’anar sortint promocions.

No fa massa que es van celebrar els 25 anys de la primera promoció de la Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra i d’aquells 380 efectius s’ha passat a 13.000.

Suposo que en un col·lectiu tan gran, com a tot arreu, hi ha d’haver de tot, i és cert que una de les coses que tots hem pogut constatar és que et creues amb una parella de Mossos pel carrer i els sents parlar castellà, cosa que jo els prohibiria en horari de feina i vestint l’uniforme, ja que com a representants de la Generalitat haurien de donar exemple i parlar la llengua del país, per més que el castellà també sigui oficial.

Això no vol dir que els consideri pitjors, però no nego que m’agradaria més que la policia del meu país parlés la meva llengua, però sobretot m’agradaria que fos millor, diferent, a la que havia vist de petita i que anava vestida de gris.

Independentment, però, de com sigui individualment cada Mosso d’Esquadra –i penso que això correspon anar-ho controlant i solucionant, si cal, als seus superiors immediats, per tal que no practiquin abusos en les detencions, o quan van a discoteques a nivell particular i per qualsevol discussió utilitzin la prepotència que els dona el carnet de membre de la policia–, considero que les actuacions que van tenir lloc en el desallotjament de la Universitat de Barcelona i els incidents posteriors, no són culpa d’ells. El Mossos reben ordres i si van fer el que van fer és perquè així els ho deurien dir.

L’endemà, a la plaça Sant Jaume ho van entomar tot, suposo que perquè l’ordre va ser que així fos, atès l’ambient carregat que ja hi havia.

I si realment no és així, si és que anaven per lliure i van fer el que van fer perquè van voler, doncs se’ls ha de castigar i expedientar si cal, o fer seleccions més acurades en les properes promocions i reciclar aquests en tasques on no hagin de sortir el casos com aquests, però no crec que haguem d’anar contra els Mossos ara. Ells tenen uns superiors que s’ocupen de la selecció i de donar-los les ordres i aquests superiors tenen uns responsables polítics i són ells, uns i altres, els que han d’assumir les responsabilitats i, sobretot, mirar que no torni a passar.

Mirant les imatges d’aquests dies, he tornat a la meva infantesa, quan vivint al centre, anant pel carrer amb la mare, tot sovint ens trobàvem enmig de manifestacions on els grisos carregaven de valent.

21 comentaris:

ddriver ha dit...

com segueixin baixant el nivell,aviat hi haura paki-mossos

Striper ha dit...

Desde dintre del mossos , alguns mes veterans provinents d'altres cossos policials com policia local, opinan que surten formats amb massa prepotencia, jo també ho crec hi crec que s'estan guanyant la fama merescudament i davant de coses com aquestes i moltes que fan menspreany a les persones. sempre dic Vtsca la guardia civil.

Ferran Porta ha dit...

Molt interessant com has resumit aquests 25 anys, Rita; molt bé.

Cal depurar responsabilitats pel que ha passat a Barcelona; i no només això: cal que se sàpiga, amb absoluta transparència, qui s'ha equivocat (alts comandaments que donen les ordres, o policies que han anat "per lliure").

La qüestió del català, per mi, no és gens menor. Molts sabiem que la policia fa la feina que li toca, per més que es digui Mossos d'esquadra, però donàvem per fet que el català seria la llengua d'ús habitual. Decepció.

Rita ha dit...

ddriver,
Doncs no em sorprendria. De moment s'està pensant en el vot dels immigrants, suposo que això no trigarà. Mira l'exèrcit espanyol...


Striper,
Segurament tens raó, però si surten prepotens deu ser perquè alguns que no haurien d'entrar entren i per la formació que reben, que la marquen els responsables també.


Ferran,
Gràcies!

I és clar que s'han de depurar responsabilitats, però per totes bandes, si són els Mossos, que rebin, però si són els de dalt, que es prenguin mesures.

Per a mi no és gens menor el tema del català, per això dic que els prohibiria parlar en castellà quan treballen i vestits d'uniforme. Però insisteixo, si baixen el nivell és el que es poden trobar si a sobre no ho ataquen des de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (abans Escola de Policia).

Tu ho has dit, decepció. Però només una més. Els funcionaris de la Generalitat també havien de ser diferents a la resta de funcionaris i no ha estat així tampoc.

Spock ha dit...

I tot això amb un conseller d'Interior d'"esquerres", que diu que hi ha coses que "li desagraden", que va legítimament a una manifestació pro-palestina, que li queda lluny, però que no mourà un dit per assumir la responsabilitat que té com a conseller. Això és el que més em rebenta: han hagut de posar càmeres a Les Corts per evitar maltractaments, ara gairebé ens fan enyorar els grisos, que almenys tots sabíem de quin pal anaven i no enganyaven a ningú.... I tot dins d'un govern d'esquerres!!! En què hem de creure?

Us deixo un enllaç a un vídeo llarg on es veu com va anar tot plegat, o almenys una part:

http://blip.tv/file/1891138


Una abraçada, Rita!

U

Jo Mateixa ha dit...

Com ja he dit a La Cullerada, la poli es la poli, vesteixi del color que vestixi i son uns cabrons per que no n'hi había com per carregar d'aquella manera.

Han estat unes imatges molt patètiques :-(

Petonets maca!!!!

Lula ha dit...

Ufff
Tot una mica complicat
No conec gaire aquest mundillu, i no sé si alegrar-me'n
1 - Sincerament penso que un o dos poden anar per lliure i passar-se en una detenció o en un interrogatori, però tants, en un follón com el d'aquesta setmana, és xq hi ha ordres clares.

I

2- Sempre paguen justos per pecadors, no crec que els que tenen la responsabilitat surtin mal parats

Dis-me desencantada.

Besoootes

Sergi ha dit...

És complicat dir de qui és la culpa, suposo que ningú no reconeixerà haver pres aquestes decisions. Toca força la pera, però a l'hora de pagar, no surten culpables. Ara, a l'hora de pegar, si que n'hi ha de voluntaris.

Tinc entès que es va fer el canvi de que molts guàrdies civils van passar a mossos directament. Així és normal que el nivell baixi, i que es repeteixin històries passades. Al cap i a la fi, no deixen de ser policies, i em sembla que els vicis s'hereten.

Ferran Porta ha dit...

De fet, Rita, em sembla que abans hauria de caure un responsable sense uniforme que un Mosso, pel que va passar l'altre dia. O per haver donat ordres errònies, o per no haver sabut ensenyar als Mossos que dur porra no els converteix en amos del carrer.

Quin merder, tot plegat :-(

Anònim ha dit...

Les imatges són clares,n ´hi ha abús sense cap dubte.A mi personalment quan passen coses com aquestes,em dona per dubtar de la supuesta democràcia.Fa poc,estaven celebrant Carnestoltes a un barri emblemàtic de València,i la policia va carregar contra la gent de repent,pareix que pel soroll,no entenia res però em vaig posar a correr.És inaceptable.
bssets

rits ha dit...

A mi tb se'm fa difícil sentir un mosso parlant castellà. Completament d'acord que el cos policial de la Generalitat de Catalunya ha de parlar català i ha d'entendre la manera de fer i de serdels i les catalanes. I això necessàriament s'ha de fer quan es formen. A l'escola de Mollet (és a Mollet, oi?) s'ha de formar mossos de qualitat i no quantitat.

Pel què fa als fets d'aquests dies...buf, tb estic d'acord amb el que he llegit, els mossos sovint són autòmates que reben ordres i les responsabilitats han de ser més amunt, xò no puc entendre, no m'entra al cap que malgrat tinguis l'ordre de fer servir la força, ho facin tan desmesuradament, que siguin capaços de no veure les persones i atollinar d'aquesta manera.

Una de les contradiccions més grans que de vegades sento és que els cossos policials (sigui quin sigui) la seva principal missió és vetllar per la seguretat ciutadana, i en canvi quan veig furgons policials a mi em generen molts sensació d'inseguretat. complicat tot plegat.

Mireia ha dit...

Has fet un resum-trajectòria impecable!
jo només puc dir una cosa: aquesta setmana he sentit vergonya, com a catalana, que aquesta sigui la meva policia.
Ah! I encara una altra cosa, a un poble l'altre dia vaig sentir que una dona deia "amb la guàrdia civil hi estàvem millor", i no feia pinta de ser , diríem, gaire nacionalista espanyola... fixeu-vos on hem arribat.

kweilan ha dit...

Algú els devia donar ordres...malament si algú va ordenar actuar tan violentament i malament, si van actuar per lliure.Ara escolto a les notícies que donen la culpa als "mandos intermitjos".

assumpta ha dit...

Que s'ho facin mirar ! tant els de més avall, com els comandaments intermitjos, com el de dalt de tot.
Com diu la Mireia, jo també he sentit vergonya en pensar que aquesta polícia, en aquests moments, és la que em representa en el meu país.
Potser sí que cal que es comencin a replantejar moltes coses.
A mí, tal com ja he dit avui en un altre espai, m'han fet reviure un temps on els colors d'aquest país només eren el blanc i el negre... això sí, amb una àmplia gama de grissos.

Bona setmana, Rita !

ddriver ha dit...

viva honduraS!! aixxx et perseguiran els mosos i et diran paisa tu comprar servesa o yo aporrear tu cabesa

Anònim ha dit...

Cal una formació diferent de la policia i uns comandaments amb dos dits de front. Sabeu que a Anglaterra, un dels requisits per ser policia, és que no pots haver tingut mai cap denuncia ? i això vol dir que mai no t'hagin posat ni una sola multa de trafic, ni d'aparcament, que sempre hagis pagat els impostos sense ni un dia de retard..... Més restrictiu que lo del BUP, i tenen una policia impecable... un policia és ben pagat i respectat
potser encara ens falta una mica per ser europeus, no us sembla?

Anònim ha dit...

Hola,
estic d´acord amb el que dieu, però
crec que hi ha més fets a analitzar, entre els estudiants s´hi barreja gent violenta. Els mossos d´esquadra estan rebotats amb el mateix departement. No és fàcil tot plegat.
Imma

el paseante ha dit...

És un tema complicat, com passa en tota l'administració pública. Mai he entès per què a un funcionari costa tant fer-lo fora de la feina. Si fan be la seva tasca, cap problema. Però si no serveixen que marxin o els treguin. Aquests privilegis no m'entren al cap.

romanidemata ha dit...

te molt bona pinta!...
després amb més temps llegeix-ho el text.
ps :Rita : si cal podem quedar un d'aquests dissabtes o diumenges per la mostra.
(el meu correu al perfil)
salut

espiadimonis ha dit...

No voldria pas que pensessis que sóc un estiradet, però m'hauries d'aclarir si la promoció inicial varen ser 280 o 380...:-D

Rita ha dit...

Spock,
Un conseller d'interior d'"esquerres", sí... Això diuen...

Jo Mateixa,
La poli aquí i a tot arreu té uns comandaments i ells compleixen ordres només...

Lula,
Vas prou bé, penso...

XeXu,
Tots compleixen ordres i, sobretot, quan carreguen, les ordres no vénen de comandaments intermitjos.
Això de que van passar directament els guàrdies civils no ho tinc entès així, però ja miraré d'esbrinar-ho...

Ferran,
És que hauria de caure el que no porta uniforme, precisament...
Cert, un bon embolic...

troyana,
I tant que hi va haver abús, i no em va agradar gens, però és cert que els Mossos no es posen a pegar quan els hi sembla...
Molt lamentable el que dius..

rits,
Sí, és a Mollet l'escola de policia...
Tens raó. Prou complicat, sí.

Mireia,
Això d'enyorar la guàrdia civil, sobretot als pobles, jo també ho he sentit més d'un cop i de gent ben catalana...

kweilan,
La meva mare sempre deia... "la culpa és negra i ningú la vol".

- assumpta -,
Absolutament d'acord amb tu...

ddriver,
Hehehehehe

viuillegeix,
Desconeixia això que dius i ja em sembla bé. S'hauria de ser molt més curós per triar policies...

Imma,
Cert, no és gens fàcil. Però s'ha de resoldre, suposo...

nadador,
És complicat, sobretot, perquè no hi ha un amo que hi perdi diners. És més còmode tenir una persona arraconada i posar-ne una altra a fer la seva feina...

romanidemata,
Em miro l'agenda i et dic alguna cosa si per cas...

espieta,
La promoció inicial, la primera de la Generalitat com a tal, va ser de 280, que sumats als 100 que provenien de la Diputació van passar a ser els 380 primers efectius de la Policia de la Generalitat.
Un petó, estiradet! ;-)