dissabte, 27 de desembre del 2008

Nova York (2)

Seguint la recomanació d’un amic, vam agafar el ferry que va a Staten Island, des d’on es veuen unes bones vistes de l’skyline del baix Manhattan. Aquest ferry és gratuït i porta la gent que es desplaça d’una illa a l’altra. És gran i anava força ple. La gent habitual anava asseguda llegint, dormitant, parlant entre ella, com si anés al metro o al bus, però quan vaig anar a fora, per veure les primeres vistes, era ple de turistes fent fotos.

Google


La vista és realment espectacular. Passes també per l’estàtua de la Llibertat i, si no tens especial interès en pujar-hi, és suficient per veure-la de prop. Hi ha uns ferrys que t’hi porten i a l’Illa d’Ellis també, en el mateix viatge. La imatge de Manhattan, des de l’aigua i allunyant-t’hi, aquella imatge tant vista, però que no per això deixa d’emocionar-te quan ets allà i ho pots veure en directe, val la pena.

Aquest amic, també m’havia dit que era interessant tornar quan ja era fosc per veure Manhattan de nit i, seguint els seus savis consells, així ho vam fer. Només era qüestió d’esperar una estona per a la tornada.

Vam fer un volt per Staten Island, vam aprofitar per fer una xocolata calenta, feia força fred, i vam tornar cap a la terminal del ferry. A tocar de la terminal vam veure un monument dedicat a les persones que havien perdut la vida en l’atemptat de l’11 de setembre del 2001 i que vivien allà. Tot de perfils, tallats en pedra, amb el nom, la data de naixement i el nom de l’empresa on treballaven a sota. N’hi havia molts que coincidien en l’empresa. Mentre érem allà, va aparèixer una parella gran, amb unes flors, discretament es va apropar, van posar-les en un dels perfils i van marxar.

Tant allà, com quan vam visitar la Zona Zero, sense proposar-t’ho, et canvia la cara, et vénen piles de pensaments, i et quedes una estona en silenci. És molt gros el que va passar i no pots evitar pensar-hi i en la quantitat de famílies afectades.

Un cop al ferry de tornada, vaig tornar a anar a fora, per veure Manhattan de nit. No es pot explicar, és una imatge brutal. Tots els edificis, alts, que es veuen foscos, amb totes les finestres il·luminades, i al costat el pont de Brooklyn, també il·luminat, i encara un altre pont, al darrera del de Brooklyn, el de Manhattan, és espectacular. Literalment em vaig tornar boja fent fotos, tant és així, que crec que vaig espatllar la càmera, ja no ha funcionat més després d’aquell moment.

Google



Algú m’havia dit que Nova York és per visitar-la de nit i realment quan hi ets ho penses. De dia és maca, però de nit ho és molt més. Tots els edificis són alts, a més dels típics i famosos, i de nit tots tenen els llums oberts de dintre. Això la fa una ciutat especialment vistosa de nit. No sé si la llum és barata o si és subvencionada, però realment és una passada això de veure totes les finestres de cada edifici amb llum. Una cosa que em va fer pensar és que dóna la sensació que no pensen massa en l’estalvi energètic.

Diria que tampoc en el reciclatge, ja que fan servir molt el plàstic i el porexpan. Normalment anàvem a esmorzar a un Deli, una mena de botiga de menjars preparats, a més de sandvitxs –sembla que posar entrepà parlant d’allà queda com rar–, cafès, begudes, pastes,... On tot t’ho posaven en envasos d’aquests, tant si t’ho emportaves, com si et quedaves allà a menjar-t’ho, com era el nostre cas.

Google



També em va donar la sensació que pensen poc en les barreres arquitectòniques, he vist pocs ascensors al metro, no recordo haver vist rampes a les aceres i cap semàfor sonor.




L'amic invisible, és amic, però no és amic...

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Bé ens ho passem eh... veig que ja sé a qui preguntar quan tingui un sol dubte :) sobre la ciutat és clar...

zel ha dit...

Ui, quina delícia....ja et vaig dir que volia venir....

Bones diades, que siguis feliç!

Sergi ha dit...

No puc dir gran cosa sobre el que expliques, llevat que m'agrada la manera com ho fas.

Pel que fa a l'estalvi energètic, el reciclatge i aquestes coses, ja se sap que el país més poderós del món està molts anys endarrerit en aquest sentit respecte a Europa.

Ferran Porta ha dit...

Les grans ciutats dels EUA, com a mínim les que conec, realment valen la pena per la nit. De dia les trobo totes iguals (salvant diferències locals), però de nit, com dius, són uniques!

No era conscient que fossin tan poc cuidadosos amb la qüestió de les barreres arquitectòniques, però pel que comentes...

Striper ha dit...

Molt bona ,interesant las teves croniques.

òscar ha dit...

enveja. enveja cotxina és el que sento :) llegin-te.

tot i així, segueix. segueix explicant que com estalviem una miqueta ens hi anem de cap!

Montse ha dit...

els americans són molt marranots, amb això dels envasos... el més fotut és que ens contagien a nosaltres!

Tinc ganes de visitar NY, tant de dia com de nit...

atikus ha dit...

Puff que envidia!, me encantaría volver por allí, siempre que va alguien me muero de los celos jaja!!

Bueno intentaré pasarme antes de que acabe el año, si no Feliç año 2009!!!
petons!

khalina ha dit...

A mi també m'estan agafant ganes d'anar-hi aissss.

Què vols dir amb amic que no és amic? Que és amiga? Que no el coneixies abans, i per això no pot ser amic? jaja. Fas unes pistes obertes

Joana ha dit...

I continuem passejant... És que la nit té un no sé què arreu!
Una amiga invisible? aissssss
Bon Any wapa!

Deric ha dit...

quin viatjot!

kweilan ha dit...

Estan bé aquestes cròniques. Nova York és una ciutat que sempre et provoca ganes de tornar-hi. Enveja com tots i totes que ja han dit la seua abans que jo :)

Toy folloso ha dit...

Estic arxivant aquestes cróniques teves per si un dia em decideixo a anar-hi.
Llavors, et demanaré via e-mail coses com: quina agència, quants dies, quants "cuartos", etc.
Que tafaner!!

rits ha dit...

la imatge de nit, preciosa!!!!! Vau disfrutar molt!! me n'alegro!!

i si, el tema reciclage, si aquí de vegades ens sembla que fem poc, allà....

el paseante ha dit...

Vas disfrutar, eh? Me n'alegro molt. Tot i que no cal anar a NY per veure llum. Barcelona de nit també és ben vistosa :-) Hi ha zones en que no cal anar palpant les parets dels edificis per no perdre't.

Rita ha dit...

Tu demana, Cesc... :-)

No problem, zel, quan hi torni, t'aviso! :-)

Això sembla, sí, XeXu...

Només conec aquesta dels EEUU, Ferran, segurament deu ser com dius. Ho hauré d'anar comprovant... ;-)

Gràcies, Striper! :-)

Un viatge del tot recomanable, òscar... :-)

Va, Montse, que us queda poc perquè marxi en Busch... ;-)

Hace poco estuviste por Italia eh, atikus!
¡Besos!

Ànims doncs, khalina!

Cert, Joana... :-)

Ummmmm sí, Deric. Massa curt, però...

sí, kweilan. Ganes boges de tornar-hi... :-))

El que necessitis, Toy..., amb molt de gust! Ja saps on trobar-me... :-)

Gràcies, rits! Diria que allà no fan res de res.

Dolentot eh, paseante! ;-)