dissabte, 1 de març del 2008

Llibreries


Estava contestant un comentari a la joana, que diu que vindrà el dia 10 a Barcelona i que ja no podrà visitar la Setmana del Llibre en Català i li anava a dir que no patís, que podia visitar llibreries, però he pensat que millor fer-ne un post.

De fet, ahir hi vaig treure el nas, a la Setmana, i em va decebre una mica. Vaig trobar el muntatge una mica fred i amb la sensació que havien tret les rampoines de tots els magatzems. Hi havia novetats, és clar, però sobretot molt llibre d’aquells que sembla que no es venen, nous però bruts, groguencs, amb els voltants dels fulls ennegrits de pols,... A més, vaig preguntar si feien descompte, penso que podria ser un bon incentiu, com es fa per Sant Jordi, i em van mirar malament i tot. I la veritat, a altres llibreries me’n fan. Suposo que al final en caurà algun, però ja veuré. Suposo que aquestes fires són per treure els fons editorials, però tanta pols... a mi me la fa fer poc atractiva, la veritat. Per això vaig a una llibreteria de vell, aquestes sí que m'agraden, però és una altre idea.

Amb els llibres tinc moltes manies, ho reconec. M’agraden ben nous i procuro conservar-los, m’agrada aquella oloreta que fan, els folro mentre els llegeixo, no puc suportar allò que fa molta gent, plegar el cantó de la pàgina on es queda, si en deixo algun, ja pateixo per com me’l tornaran.

M’agrada molt visitar llibreries, és una de les meves passions. Fins i tot quan viatjo, encara que no conegui l’idioma, sempre que puc, em deixo caure per alguna. Això sí, m’han de cridar l’atenció. No suporto, la del Corte Inglés, per posar un exemple.

Una que m’agrada molt és la Laie, és un lloc on m’hi he passat moltes estones, tranquil·la, silenciosa, pots mirar, consultar, i, com que ja sé com la tenen més o menys organitzada, sempre ho trobo tot. A més, com que tenen el cafè també, depèn de l’hora que hi vagis, s’hi pot dinar, berenar o sopar.

Una de molt especial és la Documenta, els propietaris, dos homes molt interessants, un més mediàtic –alguna vegada l’he vist amb l’Elisenda Roca a Barcelona tv i em sembla que hi surt periòdicament– que l’altre, sempre encantats de recomanar-te alguna cosa, pots canviar opinions amb ells, bé, escoltar-los sobretot, en saben molt, però són molt planers i no has de ser cap intel·lectual perquè estiguin per tu. No és gaire gran, però sempre estan al dia de tot i són prou inquiets. Ja fa força anys que van crear un premi literari, ara ja consolidat.

Una altra que també conec força és la Central. N’hi ha dues, també n’hi ha en alguns museus, com la Laie que també en té en algun museu o centre d’art, abans anava més a la del carrer Mallorca, però ara, per proximitat, vaig més a la del Raval, té cafeteria també. A més, a la Central t’hi fan un carnet de descompte, que sempre va bé si tens el mal costum de comprar llibres sovint.

Abans, també solia anar a la Catalonia, però des de les reformes, que no m’agrada tant. També havia visitat molt la Tartessos, però malauradament ja no existeix. Una altre que malgrat la importància que va tenir –ja no existeix tampoc–, mai vaig visitar era el Cinc d’Oros. Suposo que em va agafar una mica jove.

N’hi ha una que no conec, l’Ona, suposo que perquè és en una zona que mai m’ha vingut de passada, però que segurament m’agradaria. Ja me’n donareu l’opinió si per cas.

I bé, hi ha l’Abacus, que no és interessant pel que fa a espai ni decoració, però que hi vaig sovint, perquè fa molts anys que en sóc sòcia, perquè també té molta cosa i força productes per a l’ensenyament. Aquesta sí que m’agrada perquè és un altre concepte.

Avui música també. No té res a veure amb el post, però és una cançó que m’agrada molt. És antiga, però jo la vaig conèixer fa dos estius.





Soul Food To Go - Manhattan Transfer

13 comentaris:

dj taxiloko ha dit...

els manhattan transfer!!!!!els hi tinc una mania pobrets..tot i fer bona musica,alguna vegada,com es el cas...els vaig aburrir tant amb el cuentame que te paso...que estava yo alli en la playa..buuuuufff espes,aixo de matinar a mitja tarda no em senta be

Rita ha dit...

Tens raó, dj, el cuéntame que te pasó... es va fer pesadíssim, però aquesta, desconeguda per mi fins fa ben poc, m'agrada. Potser també em porta records d'un estiu agradable ;). Per sort, o per desgràcia a vegades, la música, com les olors, sovint em porten records. En aquest cas, bons, en d'altres, no tant.
Ptons de sort ;)

Striper ha dit...

A mi m'encantan las de llibres antics i segona ma.

espiadimonis ha dit...

Jo sóc dels que en determinats llibres els plego la punta de la pàgina. Tot i que no ho faig en tots. No em facis dir el criteri pel qual uns sí i d'altres no perquè no en tinc. Ara que no pateixis, amb els que no són meus no ho faria pas mai. ;-)

Rita ha dit...

striper, a mi també, però és un altre concepte. Per exemple, si parlem d'un llibre antic, descatalogat, exahurit, i el trobo en un llibreter de vell, encantada. Però si vaig a una llibreria de nou, vull el més nou, què hi farem! :)

espieta, em tranquil·litzes! Ara ja sé que te'n puc deixar hahahaha

Joana ha dit...

Gràcies Rita,
Algunes d'aquestes llibreries les conec.També m'hi he passejat hores.
Les noves me les apunto.
Segurament em dedicaré a badocar i passejar ...
Bon diumenge wapa!

Lucia Luna ha dit...

Hola Rita
he estat fent una ullada al bloc, i es molt ame la seva lectura, m'agrada, a mes poses els enllaços, del llocs, i això es d'agrair, i la musica, doncs encara que no sigui de la meva generació, es la que m'agrada, tinc gaire bé tota la discografia de Manhattan Transfer, Supertramp, Alan Parson Project etc..., per mi es bona musica.
Respecte a lo que comentes dels llibres, estic d'acord amb tu, un llibre es com un tresor, i ha de estar lluent quan el compres, i el dia que vaig als encants, llavors si, es un altre tema, cosa que també m'encanta.

Gracies per la teva visita, ens parlem maca, bon diumenge.

Carquinyol ha dit...

A mi m'agrada tafanejar de tan en tan les llibreries de vell que hi ha al carrer de la Canuda, de la Palla o de Sepúlveda, on sovint trobes llibres descatalogats força interessants.

Rita ha dit...

De res, joana, encantada! Bona setmana per a tu també, maca :)

Gràcies per la visita, luluji, tens unes fotos magnífiques al teu bloc. Suposo que t'hi deus dedicar...

Sí, sí, carquinyol, les de vell m'agraden i molt. Visito sempre la Fira de llibreters de vell i m'hi he comprat coses, però bé, com també diu la luluji, és un alte tema.

ddriver ha dit...

la musica ens agrada per diversos motius...pricipalment per si s escau al gust d un...pero una mateixa canço en una situacio o un altre pot deixar en tu un sentiment totalment diferent,sempre depend del lloc,la circunstancia i sobretot amb qui per aixo els gustos son tan variats.
El cuentame...es va fer llarga..es va fer pesada..es va fer mil coses pero abans un heat podia durar practicament un any en llistes..avui en dia devorem exits com xocolatines

el paseante ha dit...

No tinc costum de doblegar les pàgines dels llibres (tot i que ho he fet). El que m'agrada és posar-hi un tiquet de tren o de metro. La lectura i el viatge sempre m'han semblat activitats complementàries.

Rita ha dit...

Jo acostumo a fer servir punts de llibre d'aquests que tenen a les llibreries. Especialment els de la Laie i els de la Central, a més, tenen un disseny maco. Pel que fa a lectura i viatge, tens tota la raó. De fet jo llegeixo força al Metro.

Anònim ha dit...

Hola
Com hem parlat de llibreries, he llegit per començar aquest text teu. Jo també anava a la Tartessos i em sap greu que hagi tancat. Ara ja saps que vaig sobretot a La Central. Coneixes la Balmesiana? És de llibre religiós, però això no és l'important, sinó el local, l'ambient; és gran i sembla que estigui igual que fa molts anys. És a prop de Portal de l'Àngel. Em sembla que escrius amb cordialitat i que comuniques amb facilitat allò que vols dir; m'he espantat una mica en veure el volum del que has escrit. Quina feinada et deu representar fer aquest bloc i tenir-lo al dia! És admirable. Bé. No m'allargo. Per si no l'has llegit, et recomano el primer capítol de "Si una nit d'hivern un viatger", d'Italo Calvino. Parla de llibres i llibreries; fa anys, Laie va fer un punt de llibre amb un gragment del text. Ja en parlarem i si no el tens el puc escanejar i passar-lo. És molt bo. Fins aviat. Jacob