diumenge, 26 d’abril del 2009

La setmana de Sant Jordi

Google



Com totes les coses bones, que vénen de gust, que agraden, els preparatius sempre duren més que el fet en sí. Prèviament a la setmana de Sant Jordi, vaig estar pensant què faria aquest any al bloc durant aquesta setmana, tal com vaig fer l’any passat, i vaig decidir que penjaria ressenyes de llibres que m’haguessin agradat, relacionats sobretot amb l’amor i l’amistat.

Més que mirar de convèncer ningú amb la meva opinió, la idea era mostrar-ne les dades i que cadascú valorés i decidís. Per això vaig posar la biografia de l’autor o autora que surt al mateix llibre, el text de la contraportada i el primer paràgraf, tot recordant el 100è. Joc Literari del Jesús M. Tibau, amb una brevíssima opinió meva només al final. Així ho vaig fer i he quedat ben contenta del resultat. Amb els comentaris he comprovat que hi ha hagut descobertes i records per a tothom així com per a mi, que també he sabut d’algun de llibre que no coneixia.


La diada de Sant Jordi va fer tan bo que semblava que fos un dia d’encàrrec: un dia lluminós i una magnífica temperatura. Fins i tot massa i tot, havent arribat tan de cop, cap al migdia i primera hora de la tarda.

Al matí, des de ben aviat, es podien veure pels carrers paradetes de roses ja a punt i les dels llibres en ple muntatge. Amb l’olor habitual del matí, s’hi barrejava la de les roses, la del verd, la del paper dels llibres, com m’agrada l’olor a llibre!

A mig matí, a l’hora del cafè, ja vaig poder fer una volteta, ràpida –i comprar-me un llibre que no coneixia i del que la kweilan en parlava en un comentari, Mendel el dels llibres, de l’Stefan Zweig–, que vaig repetir per la tarda més extensa i amb tranquil·litat. Bé, i amb moltíssima gent. Però, tot i que no m’agraden gaire les aglomeracions, el dia de Sant Jordi és diferent: si no hi hagués gent, seria trist.

Haig de ser crítica, però, amb el muntatge de les parades de llibres. Totes tenen els mateixos: les novetats, els best-sellers i els mediàtics, res més. Ja sé que no és dia per anar a buscar coses complicades i, de fet, jo ja em compro llibres tot l’any i, cada vegada més, ho faig per internet. Encarrego el que em convé i només passo per la llibreria a recollir-los, tret dels dies que hi vaig a fer alguna volteta i sempre en cau algun, que no estava previst, però que pel que sigui m’ha cridat l’atenció.

Per Sant Jordi, però, per tradició, m’agrada comprar-ne i sempre em trobo que haig de dur-ne uns quants de pensats, perquè sovint no trobo el que busco i ja tinc clar que no és dia per demanar que em busquin res sinó per agafar-ne de les piles que hi ha. Però és que les piles són hipercomercials i repetitives.

Dijous, només vaig trobar en una parada de tota la Rambla de Catalunya un dels llibres que duia pensats, La societat literària i de pastís de pela de patata de Guernsey, mentre que Els homes que no estimaven les dones era a totes, en grandíssimes piles i davant de tot. No m’extranya que hagi estat el més venut. Si és que estava posat de reclam! Esperem, ara, que sigui el més llegit també...

Mentre era en una parada, vaig sentir una breu conversa entre una parella on ell no semblava massa interessat per cap, anava mirant, i ella va i li diu –te recuerdo que todavía tienes el del año pasado por leer!

Bé, malgrat això de les parades, penso que és un dia maco, que val la pena viure’l, que tothom surt al carrer i content i, en definitiva, que m’encanta aquesta diada tan nostra.

Després de passejar per Rambla Catalunya i Passeig de Gràcia, –en plegar a les 2 ja havia fet una mica les Rambles– una copeta de cava a la Bodegueta –feia moltíssima calor i venia de gust refrescar-se– i cap a casa a mira d’acabar els llibres que hi ha a mitges per poder començar amb les noves adquisicions.





Ahir, una visita molt interessant que ja explicaré en un altre post, però de la que de moment us en poso una pista gràfica –aquesta finalment feta per mi, amb la meva nova càmera, que no domino gens encara– i que si teniu ganes de jugar, podeu mirar d’endevinar.

21 comentaris:

Francesca ha dit...

Hola Rita, com ja saps, el teu itinerari el podria haver pensat jo també ;D... o sigui que m'encanta. Tens raó en això de les parades de llibres, jo crec que haurien de mirar de ser una mica més originals, que semblen totes repetides. De tota manera, i per contra del que ha passat altres anys, la promoció que han fet de "Els homes que no estimaven les dones" em sembla bé, perquè m'encanta la novel·la... suposo que estan preparant el terreny per la tercera part, que apareixerà al juny. Bon diumenge!

Anònim ha dit...

El dia de Sant Jordi té quelcom especial, és la nostra gran diada...

rits ha dit...

la plaça del rei?

completament d'acord amb el que expliques de les parades de llibres. Per això em fan molta ràbia els rànkings del dia de sant jordi. crec que hi ha diversos interessos...tot i així, que no es trenqui la màgia del dia!!!

Striper ha dit...

Sant jJordi, vesteix tots els recons d'il.lusio i magia es especial.

Carme Rosanas ha dit...

Ai! Jo també he pensat la plaça del Rei, però sense assegurar-me'n gens.

Jo cada any penso que el llibre més venut, ho és perquè és el que hi ha a tot arreu a piles més grans. Si el que és difícil és no comprar-lo! L'any que ve podríem fer una aposta. Sortim al matí i endevinem el llibr e més venut. Segur que l'encertem!

kweilan ha dit...

Tens tota la raó amb lo de les paradetes...A Lleida si volies un llibre diferent dels més "coneguts" havies d'entrar a la llibreria.

khalina ha dit...

estic d'acord amb la teva crítica, però més val que la gent compri llibres comercials (i els llegeixi, clar) que no en compri cap

Rita ha dit...

Francesca,
Ja has vist... hehehe

No l'he llegit i em feia força mandra Els homes que no estimaven les dones, però al final em sembla que hauré de llegir-lo... :-)


Cesc,
Un dia preciós i especial, sí...


rits,
Noooooo hahahaha

Sí, sí, la màgia per damunt de tot! :-)


Striper,
Molt especial!


Carme,
No és la plaça del Rei no...

Em sembla bé el joc de l'aposta per a l'any que ve... :-)


kweilan,
Sí, aquí també...


khalina,
Sí, sí, per descomptat. Si se'ls llegeixen...

gatot ha dit...

lamentablement, Rita, qui decideix què es posa a les paradetes són les "distribuïdores"... el mercadeig, la comercialitat i les limitacions fa anys que han arribat a les llibreries, com ha arribat als comestibles, a electrodomèstics...

per això, totes les paradetes tenen el mateix... per això, quan surt una novetat "sonada" només es troba quasi exclusivament a Corte Inglés i FNAC...

però està bé seguir tradicions, vas fer una feinada que va ser un plaer de seguir i segur que va ser un dia ben bonic de viure i sentir!
petonassos

(vaig a dutxar gatets... aigua + aigua)

Sergi ha dit...

Doncs aquest de 'La societat literària...' pensava que seria un dels destacats, almenys a l'FNAC sempre el tenen a la vista. Jo no vaig sortir, massa gent, i els llibres ja me'ls compro quan em cal, o quan surto per vici a comprar-ne. A més és això, per molta tradició, per veure el mateix a tot arreu, doncs, millor anar-hi un altre dia en el que poder triar i remenar.

Ferran Porta ha dit...

Oops!, jo també anava a dir la Pl del Rei! Sento curiositat...

Que el mercadeig no enfosqueixi la nostra Diada més gran; visca Sant Jordi, els llibres i les roses!

(... i bona setmana a tots!)

Joana ha dit...

Rita, A mi m'agrada que sigui un dia feiner i trobar aquest moment per anar a fer la volta. No compro mai a les parades perquè jatinc els llibres encarregas a la llibreria ( pel descompte val la penat tinc un 10% i després un 15%).
Però veure Girona plena de gom a gom fa festiu i passejar ve de gust!
Les teves recomanacions són tot un regal!
Gràcies i bona setmana wapa!

Carquinyol ha dit...

Jo el dia de Sant Jordi també porto generalment algun llibre pensat, però aquest any no portava cap... i ja vaig tenir sort de trobar un que m'engresqués !!

I la fotografia no tinc ni idea d'on pot ser, la finestreta romànica hem té ben despistat...

el paseante ha dit...

T'he dit mil vegades com m'agraden els posts on parles de tu: dels teus recorreguts, dels teus pensaments, de les teves petites coses... T'he imaginat fent una copa de cava a la Bodegueta amb un somriure. Mirant acalorada la gent al passeig.

novesflors ha dit...

Bé, m'he de queixar de les mateixes coses que tu, i també que hi hagués molts llibres en castellà i no tants en català. Jo vaig estar demanant per totes les parades un llibre la referèn cia del qual havia vist en un blog ja fa temps ("La nlladre de llibres") i a tot arreu només el tenien en castellà. Finalment, a les 9 i mitja de la nit, el vaig trobar en una llibreria (no a la parada).
La resta, bé, l'ambient, el bon oratge... i la rosa no va faltar.

Ferran Porta ha dit...

On és l'edifici de la foto, Rita??

Rita ha dit...

Gatot,
Això em va explicar un xicot que col·labora en una parada fa anys. Després de tenir-ho tot muntat, els ho van fer canviar, perquè no ho havien fet d'acord amb les editorials...

Sí, magrat tot, Sant Jordi s'ha de celebrar és una festa molt nostra, maca i especial.
Petons per a tu i per als gatets!


XeXu,
Jo també compro quan cal, però per Sant Jordi toca anar a les parades i comprar... :-))


Ferran,
Impacient!!! hahahahahaha

Sempre, visca la diada de Sant Jordi, els llibre si les roses!


Joana,
A mi és que m'agrada, si més no, un, a les paradetes... Ves, tradicional que és una! :P
Gràcies a tu i bona setmana, maca!


Carquinyol,
Celebro que el trobessis doncs...

La fotografia... al final us ho dic. ;-)


nadador,
Tal com has començat, pensava que anaves a renyar-me... hahahahaha
Gràcies, guapu!
Un petonet! :-))))


novesflors,
La lladre de llibres... em va encantar! A veure què et sembla...

Cert, massa en castellà també...


Ferran,
Au, la resposta...


ÉS EL MONESTIR DE SANT BENET DE BAGES, A SANT FRUITÓS DE BAGES. JA EN FARÉ UN POST, PERÒ UNA VISITA MOLT RECOMANABLE.

Ferran Porta ha dit...

Aaaaaaaaahh!! Doncs... no ho hagués dit ni en mil anys, perquè no hi he estat mai :-)

Merci, Rita, maca!

Rita ha dit...

Ferran,
Doncs t'ho recomano! Ja us ho explicaré. Ho volia fer avui, però la peli m'ha agradat tant... :-)

Salva Piqueras ha dit...

M'ha agradat això d'un dia d'encàrrec!! Sí, això dels llibres per Sant Jordi és com el cacau en pols: no sortiràs mai del Cola Cao i del Nesquik...

Rita ha dit...

Salva Piqueras,
Una comparació boníssima! :-)