dilluns, 20 d’abril del 2009

Entre dones soles



Cesare Pavese (1908-1950)

Poeta, narrador, traductor, és un dels autors més importants de la literatura europea del segle XX. La seva obra poètica amb títols tant importants com Treballar cansa (1936) i Vindrà la mort i tindrà els teus ulls (1951), va portar aires de renovació a la literatura italiana. Entre dones soles és el tercer títol aplegat l’any 1949, dins La bella estate, que reunia també El bell estiu i El diable als turons, tres novel·les que tenen com a lligam la vida a Torí i la presència, o l’espera, de l’estiu, l’estació de les vacances a muntanya i de la infància llunyana.




Entre dones soles, escrita l’any 1949, un any abans de la seva mort, mostra el Pavese més madur, el novel·lista capaç de crear una atmosfera amb una economia de detalls sorprenent. Pavese hi descriu l’alta societat del Torí de postguerra, que comença a aixecar el cap entre edificis encara esfondrats pels últims bombardeigs.




Vaig arribar a Torí amb l’última neu de gener, com els saltimbanquis i els venedors de torró. Em vaig recordar que era carnaval en veure sota els porxos les parades i els becs incandescents d’acetilè, però encara no era fosc i vaig caminar des de l’estació fins a l’hotel llambregant cap a fora dels porxos per damunt de la gent. L’aire glaçat em rosegava les cames i, cansada com estava m’entretenia davant els aparadors, deixava que la gent topés amb mi, i mirava al voltant arraulida amb l’abric de pells. Anava pensant que els dies ara es feien llargs i que aviat una mica de sol acabaria amb aquell fangueig i desclouria la primavera.


Imatge de Google
Sant Jordi 2009

14 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Ei! El tinc a mitges, el llibre, i m'he passat a d'altres que m'han 9inspira t mé s pressa de llegir-los. M'animes a acabar-lo. Gràcies!

Petonets.

fanal blau ha dit...

Me l'apunto!

Jo us recomanaria d'ell "L'ofici de viure" que és el títol paradoxal que va donar al seu diari. Comença l'any 35 fins el 50 en que una nit d'agost, a Torí, va suicidar-se.

Advertiment...és "durillo".

Un molt bon dilluns, Rita!

Carquinyol ha dit...

La veritat és que ho desconeixia tot, segurament perquè no són de les meves temàtiques habituals.

Gràcies per la recomanació !!

estrip ha dit...

jo tampoc el coneixia, però va bé descobrir coses noves ara que ve Sant Jordi.

Rita ha dit...

Carme,
Potser no és dels llibres aquells que més més m'ha agradat, d'aquells que gaudeixes i recordes molt de temps, però sí, em va agradar eh...

fanal blau,
Jo també me l'apunto. És el primer que he llegit d'ell aquest...

Carquinyol,
La de coses que jo aprenc a la xarxa i no et dic ja al badiu... ;-)

estrip,
Amb aquesta intenció es fa... :P

Bona setmana a tots 3!!

Mireia ha dit...

No he llegit res (encara) d'ell, el tindré en compte, gràcies!

Ferran Porta ha dit...

Una trilogia torinesa?? Sona molt bé; Torino és una ciutat fabulosa, decadent i moderna alhora, italiana i nordeuropea al mateix temps.

Pavese torinese... apuntat, també!

Striper ha dit...

Me l'apunto com posible regal.

zel ha dit...

Jo he llegit Pavese, però aquest no, a la llista!

Anònim ha dit...

Llegeixes força eh :) així m'agrada :) m'apunto la suggerència :)

Josep Lluís ha dit...

Un bon apunt per un Sant Jordi que està a l'altre costat de la porta.

el paseante ha dit...

Només he llegit d'ell "De tu tierra - El camarada". Recordo la primera frase: "Moglie e buoi, dei paese tuoi" (l'escric de memòria, segurament he fet faltes). El vaig trobar massa barroc, la veritat. No em va atrapar.

Montse ha dit...

Jo no recordo si li he llegit res... però fent memòria diria que a la prestatgeria hi ha alguna cosa, de Pavese. La buscaré. En qualsevol cas, que no ho recordi deu voler dir que no em va acabar d'atrapar, com diu el nadador que li va passar a ell. Per Sant Jordi em vull comprar un llibre de jardineria...

Rita ha dit...

Mireia,
Si t'animes, ja ens en faràs ressenya.

Ferran,
A mi em falten els altres dos, encara...

Striper,
D'acord!

zel,
Ja ens diràs doncs...

Cesc,
M'agrada llegir... :-)

Josep Lluís,
És la meva aportació a la setmana de Sant Jordi... :P

nadador,
Només he llegit aquest jo...

Arare,
Deus tenir jardi... Jo no... :-(
Petons, bonica!