dissabte, 28 de març del 2009

Pla Bolonya (2)

Google


Arran de l’anterior post, i després de veure afirmacions als comentaris que no tenia gens clares, però que tampoc em veia capacitada per desmentir, he estat buscant informació sobre el Pla i el primer que em trobo és això:

La Declaració de Bolonya, d’on surt l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) no és cap directiva de la UE, ja que la UE no te competències en matèria educativa. A aquest nivell només s'han signat declaracions d'intencions, que no tenen perquè complir-se. El Pla Bolonya afecta a molts països, alguns dels quals no formen part de la UE, en concret son 46, entre els que trobem Turquia o Azerbaidjan.

La UE, per iniciativa del Regne Unit, no té competències en educació. (Tractat Constitutiu de la Comunitat Europea, art.149.4)

· La Declaració de Bolonya sorgeix al 1999. Es tracta d'una declaració d’intencions que cada país decideix si vol aplicar-les, i com ho vol fer. Qualsevol país pot sortir sense cap mena de represàlia legal; de fet, a Grècia s’ha aturat sense representar cap mena de ruptura dins el Sistema Universitari europeu.

· L’àmbit de països adherits a la Declaració inclou Estats de fora de la UE.

· Per tal d'implementar el Procés de Bolonya, cada estat ha articulat la seva pròpia llei. A l’Estat Francès,la LRU; a l’Estat espanyol la LOU (2001, lleument reformada al 2007 amb la LOMLOU). El Reial Decret és un desenvolupament concret del que s'estableix a la LOU a grans trets: concreció dels graus, postgraus, etc.

· A Catalunya, el Parlament va aprovar la Llei d’Universitats de Catalunya al 2003 per adaptar-se a la LOU i a les reformes dirigides a la liberalització que estableix l’OMC:

“les aportacions del Govern de la Generalitat s’han de limitar a l’oferta universitària que es presta amb caràcter no empresarial, en previsió de la liberalització d’aquest sector en el marc de les negociacions en el si de l’Organització Mundial del Comerç.” (Preàmbul, LUC)

Un dels punts de la declaració diu:

Mitjançant aquesta declaració ens comprometem a assolir aquests objectius —dins del context de les nostres competències institucionals i respectant plenament la diversitat de cultures, llengües, sistemes d'educació nacional i de l'autonomia universitària— per consolidar l'àrea europea d'educació superior. Amb tal finalitat, seguirem les maneres de cooperació intergovernamental, junt amb les de les organitzacions europees no governamentals amb competències en educació superior. Esperem que les universitats responguin de nou amb promptitud i positivament i que contribueixin activament a l'èxit dels nostres esforços.


Convindreu amb mi que no estem prou ben informats i que sembla que no hi hagi voluntat que n’estiguem. Entenc que si Europa pren un camí, el que sigui, mirem de seguir-lo, per ser-hi i ser competitius, però també és cert que qualsevol declaració d’intencions i/o convenció, si es vol seguir, no es cap obligació, ha de servir per millorar i nosaltres sembla que estem perdent llençols en cada bugada.

Poso el link d’on he tret aquesta informació, no cal que jo vagi copiant coses i fer un post interminable, perquè em sembla interessant que us el mireu, és prou entenedor.

Després de llegir tot el que he trobat, penso que d’alguna manera, els Governs, Central i Autonòmic, estan aprofitant aquesta declaració d’intencions per fer una transformació de la Universitat, que no dubto que sigui necessària, però amb unes finalitats poc clares, que no expliquen, i una d’elles diria que és deixar d’invertir-hi diners, que hi posaran les empreses, però que òbviament repercutirà en les carreres de lletres, forçosament, ja que les empreses no inverteixen en aquest producte.



Per tal de "desengreixar" una mica, aprofito per recomanar-vos la visita a aquesta ciutat italiana, és una meravella.

15 comentaris:

atikus ha dit...

La verdad es que hay un montón de críticas al plan Bolonia, desde el aburguesamiento de la Universidad a otras cuestiones, de todas maneras no oy un experto en el tema, pero esta clara que ni se ha informado a los estudiantes ni a la opinión pública y lo peor es que no se les deja opinar con liertad.

Esperemos que las cosas se tranquilicen y la Universidad sea un lugar de acceso para la gran mayoría donde la gente pueda ademas ejercer el derecho a manifestarse con libertad.

Petons

Albert Lloreta ha dit...

Jo crec que com dius hem de seguir el camí d'Europa... hem de reformar la Universitat i millorar-ne la qualitat i, perquè no, facilitar l'accés a la feina després... però això amb Bolonya, al meu entendre, no s'assoleix del tot... Espero que es reestudii el procés, es millorin alguns punts i se'n incloguin d'altres i poguem llavors sí aplicar una llei amb consens de tothom...
Espero però no sé si amb gaire fe...

Anònim ha dit...

Gràcies, m'ha ajudat a entendre més coses :)

Carme Rosanas ha dit...

A l'altrte post que vaig llegir i no vaig comentar, ja vaig pensa r que aquest és un tema complex amb molts estaments implicats i que se simplifica sovint des d'una banda o des de l'altra. Jo tampoc tenia prou informació per a desmentir res i per això vaig callar.

Però si que sabia que l'acord aquest de Bolonia, no passa d'un parell de pàgines que sembla que ningú s'ha llegit i que no diu re s de concret i que com tu ens cites en aquest post és una declaració d'intencions. M'agrada que ho hagis aclarit. Jo no formo part del món universitari i la veritat tampoc m´he llegit els dos fulls en qüestió. Tot el poc que sé ha estat de parlar amb gent que ho coneixen més de prop.

khalina ha dit...

això que eXpliques no ho sabia.

Tornant a la ciutat de Bolonya. Aquest estiu vaig passar un dia per allà. A part de ser una ciutat plena de porxos, em va sorprendre que les dues torres (que poses a la foto) són tortes

Ferran Porta ha dit...

Rita, Riteta... he de marxar corrent i per això només m'he pogut llegir el teu article en diagonal i a dos mil per hora. El tema m'interessa enormement, així que tornaré amb més calma, demà.

Gràcies per la feinada!

Spock ha dit...

Sí senyora, per fi un lloc on podem informar-nos com cal!

Està clar que tendim a una privatització de tot, amb el bo i el dolent que això comporta: primer van ser els recursos bàsics (llum, aigua, gas), que al meu entendre haurien de ser competència d'estats o autonomies per raons òbvies: qui controla l'enegria, qui domina els recursos bàsics de la població té una enorme quota de poder. Ara sembla que quedarà una universitat pública residual i es fomentarà la privada... I em temo que després li tocarà el torn a instituts i escoles, per aquest ordre.

No ho sé, esperem que tots plegats hi posem una mica de seny perquè ja ara, es primen les carreres tècniques i de ciències perquè són més productives: les lletres i el pensament només donen maldecaps... a menys que es posin al servei de religions o polítiques institucionals.

Trist tot plegat.

Gràcies pel post, Rita! Una abraçada informada.

Carquinyol ha dit...

Jo torno a dir allò que et vaig comentar: el problema no és el pla de Bolonya, el problema és com s'està aplicant i que s'està barrejant amb coses externes al que són pròpiament els plans d'estudis (com ara les competències professionals).

Realment cal fer una repensada dels estudis universitaris (i dels altres també...) però fer-los d'amagat sota el nom de "reforma europea" per que la gent no gosi obrir la boca en contra és una autèntica vergonya.

gatot ha dit...

Rita... tu segueix així i qualsevol dia et tancaran el blog... o pitjor: vindran uns senyors amb ulleres negres a la teva taula de la feina a demanar per la "Rita"...

filla meva! com se't acut buscar l'origen de la informació, documentar-te i -sobretot- divulgar-ho? t'estàs convertint en una terrorista de l'intelecte i això, en certes esferes, no està gaire ben vist...

per cert... els de les ulleres negres ni t'amenaçaran ni et presionaran... només et comentaran que és molt més interessant parlar de la sardana i dels castells, que són més nostrats...

(gràcies per la feinada i pel risc, wapíssima!)
petons i llepades al pesto!

Striper ha dit...

Gracies Rita ara se una mica mes sobre el tema i la bona informació mai esta de mes.

zel ha dit...

I et diré que al debat (pseudo debat) que van fer l'altre vespre a l'hora Q ho van comentar així, és una declaració d'intencions. Però no pateixis, no vindrà ningú a dir-te res...

gatot ha dit...

mecatxis, zel... ets una aixafa-paranoies? :D

el paseante ha dit...

Les facultats de Lletres només serveixen per fabricar genteta de l'estil del Veí de Dalt. Que les tanquin totes :-)

Et dic aquesta rucada perquè no tinc cap idea formada sobre el Pla Bolonya. Suposo que en aquest món que ens be al damunt caldran (al menys pel que fa al món laboral) més tècnics i menys humanistes. Però seria trist.

Montse ha dit...

Fa una colla d'anys em vaig tancar al Palau de la Virreina amb els altres estudiants d'Història de l'Art, per reivindicar que la Història de l'¡Art continués sent una matèria d'estudi a les escoles i als instituts. Recordo aquella tancada com un acte força seriós, jo hi vaig estar dos dies i una sola nit. Ramon Muntané (el cantant) ens va amenitzar amb la seva guitarra. Era company d'estudis. Al tercer dia va començar a entrar gent que no tenia res a veure amb el tema que es ocupava. Van començar a parlar de temes absolutament aliens, que no tenien res a veure (però res, eh?) van començar amb les vagues de la Seat, amb reivindicacions laborals i amb històries... va acabar entrant la policia i jo vaig sortir per cames, junt amb tots els tontos-innocents que erem allà per una causa que a nosaltres ens semblava justa.

Com diu el refrany, "A río revuelto, ganancia de pescadores". I no n'aprenem!

Gràcies pel teu post, Rita, és arriscat i seriós!

Una abraçada.

Rita ha dit...

atikus,
Cierto, hay una gran falta de información.
Esperemos que todo se normalize y que sea para bién.
Besos!

Albert Lloreta,
Estic amb tu, i amb la poca fe, malauradament, també...

Cesc,
Gràcies a vosaltres, he mirat de buscar info i jo també n'he sabut més.

Carme,
Espero haver aportat una mica més de llum.

khalina,
Jo tampoc ho sabia... :P
Efectivament, té quilòmetres de porxos, són famosos i tot, i sí, les torres tenen una desviació, suposo que pel pas dels anys. He buscat a veure si en trobava informació, però no me n'he sortit.

Ferran,
Quan vulguis!

Spock,
He intentat posar una mica de llum només, sobretot, en els orígens, que és on diria que ens manipulen més ara com ara...
Esperem que tot es resolgui de la millor manera possible, tot i que sembla difícil...
Gràcies a tu per passar i per comentar!
Una abraçada!

Carquinyol,
No hi puc afegir res. Ho dius exactament com jo també ho penso. Què trist, oi, que ens manipulin així!

Gatot,
Pensa que jo encara fumo, per si m'has de venir a veure a la pressó! hahahahaha
Mira això de terrorista m'ha agradat i tot!
Gràcies a tu per ser com ets, amic!
Petons bolonyesos!!
(T'encantaria aquella ciutat!)

Striper,
Una de les moltes coses bones que té això de la blogosfera és que aprens moltíssimes coses. Jo per fer posts, també aprenc molt i és genial això!

zel,
Vaig veure'l i per això encara em van entrar més ganes de tornar-ne a parlar...
No patia gens, però gràcies! :-)

Gatot,
Ja estava fent el necesser, per si em venien a buscar... hahahahaha

nadador,
Tens sort que el veí fa dies que no passa per aquí... hahahahahaha
Afortunadament, els pocs que ens queden d'humanistes són com tu, que valeu per 5! :-)

Montse,
Tens raó i això és molt lamentable, però en aquella època em sembla que s'havia d'aprofitar tot perquè no hi havia altra manera de fer-ho. Coneixia una senyora que era del Barça i m'havia explicat que durant el franquisme s'havia tornat barcelonista per poder anar al camp i cridar per Catalunya.
Ara és diferent, ara hi ha llibertat per cridar per cada cosa.
Gràcies a tu, bonica. Espero que estiguis millor...
Molts petons!