dimecres, 20 de maig del 2009

La píndola de l'endemà

Google


Sempre he estat a favor de l’avortament lliure i per tant de la seva legalització. Afegint-hi, però, que tan de bo no s’hi hagi de recórrer mai.

Em sembla bé la contracepció en general i també trobo bé que hi hagi la píndola de l’endemà o postcoital, de la mateixa manera que estic d’acord en que una jove de 16 anys pugui avortar lliurement si no es veu amb cor de ser mare, cosa que és fàcil d’entendre.

Tot això no treu, però, que no estigui d’acord amb la possibilitat d’automedicar-se amb la píndola de l’endemà. Aquesta píndola, per força, atesa l’eficàcia que sembla que té, ha de causar un fort impacte a l'organisme i no crec que sigui bo que es faci servir sovint i, sense un bon us de la contracepció, pot acabar sent com comprar aspirines.

Crec que no costa res que l’adolescent o dona que cregui que la necessita s’hagi d’adreçar al CAP, de manera que obtingui un mínim examen mèdic i/o com a mínim una conversa amb el metge que podrà suggerir, aconsellar i advertir dels perills i riscos de l’ús sovintejat així com insistir en els mètodes contraceptius menys impactants i recordar el perill de les malalties de transmissió sexual i sobretot del VIH i, per tant, recomanar el preservatiu abans que res.

Pel que sembla, cal molta pedagogia, molta més encara, informació i formació al voltant de tot això i, d’alguna manera, el fet d’anar al CAP sempre ajudarà a recordar-ho.

Si per el contrari, adquirir la píndola acaba sent tan senzill com comprar una crema de cacau, potser no tindrem embarassos no desitjats, però tindrem més VIH i efectes secundaris a dojo per l’excés de consum de la píndola.

Pel que fa a l’avortament, penso que, tot i trobar bé que sigui lliure i legal, ha de ser un darrer recurs al que recórrer perquè han fallat ocasionalment altres coses, no per deixadesa o irresponsabilitat.

Hauria d'haver moltes més campanyes informatives encara sobre el sexe segur i responsable.

25 comentaris:

Carquinyol ha dit...

Estic totalment d'acord amb tu, la possibilitat ha d'existir, però atès que és un "últim recurs" s'hauria de limitar el seu ús.

Òbviament, a un món ideal, on la gent estigués informada i sabés que aquesta mesura és un darrer cartutx si que es podria fer el que és vol fer, però diste'm molt de ser un món ideal, i molt em temo que n'hi hauran que l'utilitzaran com una mètode fàcil d'anticonceptiu... i avui en dia, lamentablement, el camí fàcil és el que triomfa.

Sergi ha dit...

D'aquest mateix tema hem estat parlant des d'ahir al blog de l'Assumpta. Aquest cop he de dir que em sento molt més proper a la teva idea que a la seva, em sembla que pensem molt igual en tots els temes (espinosos!) que toques. Penso que la pastilleta en qüestió ha de ser de fàcil accés, però a fi i efecte de que no se n'abusi, cal que hi hagi un control. No sé com s'estava subministrant fins ara, em sona que ho feien en centres de planificació familiar. Amb les noves lleis d'avortament també s'ha de flexibilitzar l'ús de la pastilla, però com dius, no fins el punt de tenir-la en potets al costat de les ricola a les farmàcies.

Carme Rosanas ha dit...

Doncs m'afegeixo a l'acord general que hi ha de moment... No cal afegir gran cosa més. La possibilitat de tenir la pastilla del dia després i el control mèdic necessari.

gatot ha dit...

Fa uns dies, vaig deixar un comentari al blog de la Montse/Arare que també plantejava aquest tema "en calent"... acabada de saber la "notícia".

Només et faré dos apunts: em sembla demagògic el poc que he vist publicat sobre el tema, entre altres coses, perquè la píndola no es vendrà ni als supermercats ni a les botigues de xuxes... i jo, personalment, penso que els farmacèutics tenen prou capacitat, criteri i ètica professional com qualsevol metge...

segon apunt:
saps, perquè n'hem parlat, el meu criteri sobre el tema de l'ús i l'abús del condó... resumint molt: reconec els avantatges del seu ús per evitar embarassos i transmissió de malalties i, alhora, estic cansat del proselitisme que se'n fa...

en plata: de què serveix el condó si, suposant que es faci servir, el tiu se'l treu al darrer moment i li fot la lleterada a la boca?

i encara... aquests darrers dies he parlat del masclisme de les dones... (o moltes s'han donat per al·ludides o no comparteixen gens la meva opinió)

tinc la sensació d'una campanya organitzada... "home= transmisor de malalties sexuals"

no conec encara cap dona que hagi estat al llit amb mi que m'hagi dit:" no, no em facis sexe oral, que ves a saber què et puc encomanar..."

sembla... que els únics que "contaminem" som els mascles... i som, per tant, els que ens hem de protegir per protegir els altres o les altres...

Rita... ja saps que penso que homes i dones, amb les nostres particularitats, i amb tot el que jo puc tenir i estimular a fer créixer de femení en mi... som diferents però som iguals com a persones, i més hauríem de ser-ho...

però em sento agredit amb aquests plantejaments de "panacea".

Si tant convençudes esteu... compreu condons femenins. I llavors, ens els posarem tots dos.

ei... encara que no ho sembli... amb molt de carinyo, eh?
tu si que ho saps...

petonassos!

Rita ha dit...

Carquinyol,
Exacte, aquesta píndola es pot convertir en un anticonceptiu més i no sabem l'excessiu consum com pot alterar l'organisme.


XeXu,
Celebro que coincidim doncs... :-)


Carme,
Doncs... d'acord! :-)


Gatot,
Toques molts temes i intentaré seguir el teu ordre.
D'entrada, ja sé que els farmacèutics tenen capacitat i criteri, però no et faran una visita mèdica ni un control ni tindran la teva fitxa com per veure si fa 2 dies hi vas anar a buscar-ne. Mentre que si es dispensa lliurement, però al teu CAP, allà podran veure'n l'ús que n'hi dones i si és excessiu i convé advertir-te i recordar-te els mètodes anticonceptius que hi ha per no haver de recórrer a això. Potser no m'he explicat bé, però volia referir-me a això.

Pel que fa als preseratius, no només preserva la dona de l'home, també preserva l'home de la dona.

No recordo haver-te llegit això dels masclisme de les dones, vaig a mirar-m'ho, perquè no sé a què et refereixes, però més d'una vegada parlant tu i jo t'he criticat actituds de dones per considerar-les masclistes em sembla...

Per acabar, i amb el mateix o més carinyo que saps que et tinc, no crec que el masclisme de les dones tingui res a veure aquí amb el que plantejo.

Resumint, abans de la píndola de l'endemà i de l'avortament, i més amb adolescents que les relacions no crec que siguin gaire duradores, crec molt millor per a tots dos el preservatiu.

Vaig a llegir-te!
Petons!

Ferran Porta ha dit...

La clau de tot plegat -tu en parles, Rita- és la informació, l'educació. Per això penso que la liberalització del tema píndola (qui sigui, a qualsevol edat i sense cap tipus de control) és un error monumental. Els adolescents són nanos, per més que avui dia sigui "guay" tractar-los com si fossin adults (per algunes coses, això sí, com el sexe; per altres se'ls tracta com el que són: nanos!). S'ha parlat tan (superficialment) de la píndola postcoital que la preocupació única dels crios que s'iniciïn en el sexe serà l'embaràs, però... i les malalties de transmisió sexual?? Per no parlar dels efectes, encara no coneguts, de prendre's la pastilla de l'endemà X vegades...

Em sembla que en lloc de solucionar un problema, se n'estan creant de nous. Com passa sovint, d'altra banda...

Francesca ha dit...

Ai que avui patirem! :D
El sexe és una "cosa per grans", si acceptem que amb 16 anys es normal que es tinguin relacions sexuals, hem de posar a l'abast de la gent de 16 anys els mateixos mitjans que tenim els grans... i amb la mateixa llibertat.
De veritat penseu tots que les nenes es pendran aquesta píndola com si fossin gominoles?... val que a aquesta edad encara s'és un adolescent, però ser un adolescent no vol dir ser un inconscient!
Recordeu-vos a vosaltres amb 16 anys... a què no us hauríeu prés això amb la frivolitat que li sospiteu als joves?
No us deixeu confondre... sembla que no, però pensen i són responsables!

Striper ha dit...

No crec que tingui que ser el remei te que ser l'ultim dels recursos.

Jesús M. Tibau ha dit...

l'educació sempre és la millor arma

Ferran Porta ha dit...

No ho sé, Francesca, no ho veig tan clar com tu. Segur que el teu entorn familiar afavoreix que els teus fills tinguin els peus a terra, però no gaire lluny meu, la filla d'una cosina... encara no té els 14 i si no li paren els peus, d'aquí a quatre dies apareix amb un bombo a casa; i no intentem preguntar-li quin dels candidats serà el pare... La responsabilitat, em sap greu dir-ho, és del seu entorn familiar immediat; estic convençut que està a anys llum del teu entorn familiar, i del que oferiu al/s vostre/s fill/s.

El que vull dir és que la normalitat teva i meva és una, segurament molt diferent de la normalitat de moltes altres persones i famílies que no tenen ni l'educació, ni la informació per actuar amb seny, als 13, 14 o 15.

No ho sé, és complicat; però em sembla que més que buscar solucions reals als problemes, anant al fons de la qüestió, el que es fa és posar pegats.

atikus ha dit...

Evidentemente ademas de facilitar el derecho al aborto y la pildora es fundamental una educación sexual en la gente jóven (y no tan jóvenes...alguno no le vendría mal), y no sólo dar unas clases de como ponerse un preservativo, sino tener el coco bien amueblado, no se trata sólo de meter miedo con el VIH o los embarazos no deseados , que también, sino ser personas y respetarse a si mismo y a los demas.


petons

Barbollaire ha dit...

Jo també vaig deixar la meva opinió, fa uns dies a ca la Montse/Arare.
I continuo pensant i ratificant-me en el mateix.

Sembla que es promou com a mitja habitual, les que haurien de ser les solucions per les excepcions.

Pindola? Sí, gratuita i controlada per un facultatiu. És una actuació invasora i agressiva.

Abortament? Està clar que no penalitzat. I respecte a la edat de decissió... Segurament tots coneixem de nois i noies madur/es i immadur/es de totes les edats.

I està clar que no hi ha cap mitjà segur 100%... però, el dubte podria planar respecte a la maduresa o seny...

Continuo pensant que, com diu "el saber popular": Es preferible prevenir que curar.

I no crec que cap acció que fomenti la prevenció es pugui considerar "abús".

romanidemata ha dit...

educació a casa, i estima per a una mateixa.

salut

rits ha dit...

jo tp estic d'acord en la venda sense recepta de la pastilla a les farmàcies.
mecanismes per aconseguir-la ja n'hi ha (als centres d'anticoncepció i als CAPS). I d'acord que és engorrós haver d'anar al metge x aconseguir-la i que et "sermonegin" sobre les teves relacions, xò a vegades cal.
Tal i com vaig dir al blog de l'assumpta, a qui perjudica més aquesta mesura és als adolescents, que són els que més necessiten parlar i que se'ls escolti sobre el sexe, que van descobrint (i no només en el sentit de mètodes anticonceptius o píndoles de l'endemà).

no crec que pel fet de no estar d'acord amb aquesta mesura sigui anar en contra de l'avortament lliure i legal. Potser és una mesura que el fa efectiu, tothom pot comprar, per tant l'avorament és lliure, xò ho veig diferent. Crec que tothom és lliure per fer el que vulgui amb el seu cos i la seva vida, xò sempre amb consciència i responsabilitat de saber el que fas, i si un metge no t'explica l'ús excepcional que ha de tenir aquesta píndola,....

apart està tot el tema de les malalties de transmissió sexual. I això afecta a tots, grans i petits. Joves i no tan joves. De vegades em sorprenc d'amics i amigues que banalitzen i ja han tingut més d'un susto (i parlo de gent inteligent i amb vides estructurades!)

Joana ha dit...

Em sembla que hi ha dos temes en aquest debat. L'un és l'abortament no penalitzat i lliure...d'acord.
La píndola de a manera que la ofereixen és "automedicació2 i aquí ve la incoherència. A les escoles està prohibit donar cap tipus de medicació i sabem que tota medicació ha de ser receptaa per un facultatiu.
Fins ara anar al CAP no era crec)cao inconvenient. Hi havia un metge i parlava amb la persona afectaa o la parella ( que també és cosa de dos no?) i fia la prescripció, com ha de ser.Supervisat i gratuïta o no, com tots els medicaments.
A llarg plaç no se sap quins efectes secundaris pot tenir. falten 10 o 20 anys per saber-ho...
En tot cas l'educació sexual ,a casa sobretot ,ja comença molt abans de l'adolescència.
Molt bé el post Rita :)
Bona nit que ja és tard!

ddriver ha dit...

un nou mètode anticonceptiu,esta be

Mon ha dit...

totalment d'acord amb el teu post

Mart de Garriga ha dit...

Vaja un post més assenyat, Rita. Estic totalment d'acord amb el que dius.
Besades

Toy folloso ha dit...

Uns apunts:
Aquesta píndola té uns efectes secundaris importants; no deixa gens de ganes de tornar-la a pendre.
Un aspecte que no se sol tenir en compte al parlar de l´abortament son les seqüeles sicològiques. Moltes que l´heu hagut de patir, veieu a la cara de cada infant el que mai serà ja posible....
Ei!, que estic a favor de la llibertat de decidir.

mossèn ha dit...

la píndola aquesta sembla un "susedani" del mític smiley !!! ... salut

Lucia Luna ha dit...

Hola nina :) doncs si guapa, fa por que s'ho prenguin com si fos un caramel,les coses que son fàcils d'aconseguir, s'acaba abossant d'elles sense pensar en els efectes secundaris.
Un petonas, bon cap de setmana

zel ha dit...

Jo no opinaré, més que res perquè heu donat moltes i molt bones raons, però crec que l'educació i la mentalització, la formació, no han d'estar renyides amb la lliure possibilitat d'accés en cas de necessitat.

Hi ha moltes coses i perilloses que són a l'abast i no per això se n'abusa sistemàticament. Em sembla que no arreglarà gaire res, perquè tampoc els diners que costa só a l'abast de tothom per sistema, 20 euros, deien, si cada vegada t'has de pagar això, malament...

Anònim ha dit...

Rita, 100% d'acord

Salva Piqueras ha dit...

És una llàstima veure com els qui manen a la societat confonen el donar llibertats amb empènyer cap al llibertinatge...

Rita ha dit...

Ferran,
Absolutament d'acord amb tu.

Francesca,
M'agradaria pensar com tu, de debò, però molts joves que veig pel carrer, no tenen gaire pinta de responsables, la veritat, tot i que ja sé que hi ha de tot, afortunadament...

Striper,
Exacte.

Jesús M. Tibau,
Ben cert.

Ferran,
Torno a coincidir amb tu.

atikus,
Totalmente de acuerdo contigo.
Besos!

babollaire,
D'acord.

romanidemata,
Ben cert el que dius...

rits,
També coincideixo amb tu...

Joana,
Coincidim també. Gràcies!

ddriver,
:-)

Mon,
Gràcies!

Mart de Garriga,
Gràcies!
Petons!

Toy folloso,
Per sort, desconec els efectes secundaris de les dues coses en la meva pell.

mossèn,
Catxis...

Luluji,
Així mateix ho veig jo.
Bona setmana i petons, maca!

zel,
L'educació, certament, és bàsica.
Pel que fa als diners... Per al que els necessiten prou que en tenen. Mira els aparells electrònics, les modes, les drogues de disseny...

viuillegeix,
Gràcies!

Salva Piqueras,
Absolutament d'acord amb tu.