dimecres, 8 d’abril del 2009

Transgènics

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A la Contra de la Vanguardia d’avui llegeixo aquesta entrevista mentre faig cafè. A mesura d’anar llegint em vaig crispant i només se m'acut pensar una cosa... És possible que els governants actuïn així? Podríem considerar-los assessins doncs?


Información secreta
Ha venido invitado por la plataforma Som lo que Sembrem y dice que urge presionar a los gobiernos a que exijan a las compañías productoras de transgénicos que se hagan públicos los estudios de los efectos que estos alimentos tienen en la salud: "No es posible alimentar al mundo con un producto que sólo se ha probado tres meses en ratas y cuyos análisis de sangre son secretos". ¿Tiene autoridad o es un loco de lo natural?... Preside el consejo científico del Comité de Recherche et d´Information Indépendantes sur le Génie Génétique (Criigen). Durante nueve años trabajó para el Gobierno francés evaluando los efectos de los transgénicos en la salud. Ahora lo hace para la Comisión Europea.


Dr. Gilles-Eric Séralini, experto de la Comisión Europea en transgénicos
"Los transgénicos son tóxicos para la salud humana"
IMA SANCHÍS - 08/04/2009

Tengo 49 años. Nací en Argelia y vivo en Caen (Francia), donde soy catedrático de Biología Molecular. Estoy casado y tengo dos hijos. Me preocupan el medio ambiente y la salud a largo plazo, soy especialista en toxicidad de variedades transgénicas y herbicidas. Soy cristiano



Es usted un radical de lo natural?
En absoluto, pero mi profesión es la investigación en biología molecular, cómo se hacen los organismos genéticamente modificados (OGM) y qué efectos tienen en la salud cuando los ingerimos.

¿Y?
Sabemos que el cáncer, las enfermedades hormonales, metabólicas, inmunitarias, nerviosas y reproductivas están relacionadas con los agentes químicos que contienen.

¿Cuántos tipos de transgénicos hay?
Soja, maíz, algodón y colza. Las semillas llevan incorporado el veneno para los insectos. Las de maíz y soja contienen Roundup, el mayor herbicida del mundo.

¿Hay muchos alimentos que contengan soja o maíz?
Sí, todos los que contienen por ejemplo azúcar de maíz (sodas, bebidas de cola, pastelería, salsas, bombones, caramelos, chocolate...). Y los animales que nos comemos que han sido alimentados con maíz transgénico (pollo, vaca, conejo, cerdo, leche, huevos...).

¿En qué dosis son peligrosos?
No lo sabemos, porque no se han hecho los test adecuados; sólo sabemos que nos hacen daño a largo plazo. En general, impiden que los órganos y las células funcionen bien.

Pero se han hecho test con ratas.
Sí, pero los resultados son confidenciales.

¡Pero qué dice!
Anormal, ¿verdad?... Hay que pedir a los gobiernos de Europa que hagan públicos estos análisis; y, cuando lo hagan, muchos debates ya no tendrán sentido porque serán evidentes los efectos de los OGM. Yo soy uno de los cuatro expertos que han trabajado para la Unión Europea en el conflicto que se debate en el marco de la Organización Mundial del Comercio entre Estados Unidos y Europa para etiquetar los OGM.

¿Europa es reticente a los OGM?
La UE ha pedido los resultados de las pruebas a las compañías para aceptar o no la comercialización de estos productos, pero las compañías dicen que son confidenciales, cuando según la ley de la UE deberían ser públicos. Ya hemos ganado algún juicio contra Monsanto demostrando los efectos nocivos de los OGM que pudimos analizar.

Cuénteme.
Para saber si los OGM son tóxicos, se hacen los mismos test en todo el planeta; se les da a las ratas dos dosis de maíz transgénico durante tres meses y se les hacen dos análisis de sangre, a las cinco semanas y a los tres meses. Los resultados fueron: aumento de grasa en sangre (del 20% al 40%), de azúcar (10%), desajustes urinarios, problemas de riñones y de hígado, precisamente los órganos de desintoxicación.

Suena fatal.
En España hay 100.000 hectáreas dedicadas al cultivo de maíz transgénico (casi todo en Catalunya), es la puerta de entrada de los OGM a Europa.

Usted también ha realizado investigaciones recientemente.
Sí, sobre los efectos del Roundup (el mayor pesticida del mundo, utilizado en tres cuartos de los transgénicos) en células humanas: directamente las mata.

Eso es grave.
Los expertos pedimos dos años de test sobre animales en laboratorio, tal como se hace con los medicamentos; pero entonces los OGM no son rentables. Hay un gran combate político y económico sobre este tema, y hay que decírselo a la gente: no nos permiten ver esos análisis de sangre ni conseguimos hacer el test más allá de tres meses. Esto es un escándalo escondido por las grandes compañías.

¿Tan poderosas son estas empresas que los gobiernos no puede detenerlas?
Es el mayor desafío financiero que jamás ha existido. Hay cuatro plantas que alimentan al mundo a nivel intensivo: soja, maíz, arroz y trigo. Las compañías registran patentes sobre las plantas de estos alimentos gracias a los OGM. Quien tenga las patentes y cobre royaltis cada vez que alguien las coma o cultive en el planeta será el rey del mundo; por eso las grandes empresas farmacéuticas han empezado a hacer OGM.

Qué miedo.
Las ocho mayores compañías farmacéuticas son las ocho mayores compañías de pesticidas y de OGM. Monsanto tiene el 80% de la biotecnología del mundo.

¿Y por qué lo permiten los gobiernos?
Hace quince años, todos los gobiernos de los países industrializados apostaron en el desarrollo de la industria de la biotecnología, donde se ha invertido mucho dinero público. Los gobiernos saben que hay problemas con los OGM, pero si consiguen y publican los resultados de los análisis, resultará que todo lo autorizado hasta el momento ha sido un error de graves consecuencias.

... Lo que hundiría cualquier gobierno.
Exacto. Aun así, jamás un OGM ha sido autorizado por los ministros de Medio Ambiente de Europa.

¿Por qué los científicos no presionan?
Ni siquiera uno de cada 10.000 tiene acceso a los datos. Yo hace nueve años que leo todos los informes europeos y americanos de controles sanitarios de OGM, y los únicos que hacen test son las propias compañías.

Usted los hace.
Pocos, son carísimos. Se debería exigir a las compañías que los análisis los realizaran universidades públicas en lugar de las empresas privadas a sueldo de las compañías.

15 comentaris:

estrip ha dit...

quina por...
cuina avantguardista?

fa temps que ho sabem, però com tota pilota grossa és difícil de desfer, i penses, que facin el que vulguin, al cap i a la fi ara vivim més que abans. El preu és just? El que es fan rics amb això s'alimenten d'això també.

Hem de desfer el món? Si ara hi ha una crisi econòmica, que passaria si capgirem la truita de tot això? Guerres pel poder un altre cop?

Mare de Déu quin embolic de món!!!!

de moment el que no és transgènic és l'AMOR! cultivem-lo!

zel ha dit...

Quin cabreig, no? Hi ha coses que no menjo, però és clar, d'altres sí... i el mes trist és que ens ho venen com si fos la solció a tots els problemes...

Anònim ha dit...

Hi ha coses que no entendrem mai i que no ens entraran al cap oi...

Sergi ha dit...

Jo sóc partidari dels transgènics, però no a qualsevol preu, és clar. A més, com és natural, se'm posen els pèls de punta en pensar en les grans farmacèutiques, no s'ha d'oblidar que són les mateixes que potencien l'ús de fàrmacs que pal·ien els símptomes, però no curen, de manera que les malalties es tornen cròniques i el pacient segueix consumint. Tenen molt poder, aquest home de l'article té tota la raó. Aquesta és la part dolenta, on hi ha negoci, hi ha algú que se n'aprofita, i normalment és en detriment de molta gent, en aquest cas, de tot el planeta.

Però la idea dels transgènics és bona, i podrien ser molt útils. El problema és que no es deu potenciar les plantes que creixen més o donen fruits més grans o més sovint. No s'han conformat. Fan plantes que s'autoprotegeixen, això d'expressar un pesticida és l'exemple, no hi ha plaga que les ataqui. Molt bé, però aquí juga que aquests pesticides no són bons per nosaltres, però això no importa perquè la collita no es perdrà, i el negoci arribarà a terme. El que passi després, tant és.

És un tema molt controvertit, però insisteixo amb que no s'ha de satanitzar les tècniques en si, sinó l'ús que en fan els de sempre, els que tenen els diners, i en volen més.

Striper ha dit...

Sempre prevaleix els cales per sobre de qualsevol rao humana.

gatot ha dit...

m'encantes, terroRITA meva...!
uis... (lo del "meva" era carinyós, eh? no m'ho tinguis en compte!!!!)

4 dies més i hauràs de fer un blog nou des d'una rulote amb parabòlica!!!
:DDDD

això et passa per llegir... ja t'ho vaig insinuar: res de premsa, res de ràdio, res de tv...!

i ara, què? seràs capaça (falta pròpia que m'agrada transgredir que no transgenicar) de dir adéu ala Coca-loca Zero???? eh? eH? EH?

entenc el que diu en XeXu... però tb Einstein pensava que la energia nuclear seria per fer un món millor... i probablement, qui va "inventar" el ganivet... pensava en una eina per facilitar el tall... vull pensar, que qui el va inventar -i els que en fabriquen- no pensaven en degollaments ni assessinats... però... es segueixen permetent "dissenys" de ganivets fets expressament per matar humans... qui ho permet?

bona nit, dona sencera... i uns petons ben propers...

el paseante ha dit...

Deixa dona. El que no mata, engreixa. I els pobres polítics van trencats d'esquena de lo molt que treballen per nosaltres. No has vist tota la riquesa que han creat permetent la construcció de milers i milers de pisos buits?

Calla i menja :-)

Anònim ha dit...

Tinc una pregunta: Si el científic de l'entrevista diu que no té accés a les dades dels resultats, perquè salta a conclusions i diu que els aliments trangènics són dolents?

Podria ser que fós per justificar el seu càrrec burocràtic? Tot plegat és bastant sospitós...

el paseante ha dit...

Per cert, la majoria de comentaris són d'homes. Hauràs de crear un harem :-)

gatot ha dit...

Rita espero que em sabràs disculpar la gosadia... però...

nadador: potser dubtaves que la Rita no el tingués ja, a hores d'ara?
mecatxis... el veí t'acabarà guanyant el duel!
:D
petons i llepades a tutti pleni!
(si és que provoquen en temes que un controla una mica... i clar... què has de fer? callar? pos no)

Toy folloso ha dit...

El pagés veí diu que fa quinze anys que es plantava blat de moro transgènic, però que ara tornen a plantar el normal.
El que passa es que l´un contamina a l´altre.
Les begudes de soja "Pascual", porten retolat a la etiqueta que no s´han emprat llavors transgèniques en la seva elaboració.
Potser un camí a seguir...

el paseante ha dit...

Gatot, la Rita el porta molt en secret aquest harem que dius que té. I el Veí deu estar en alguna processó de Setmana Santa, resant perquè no l'esmicoli.

Anònim ha dit...

Jo personalment prefereixo menjar blat de moro plantat a Ascó o Vandellós, de color lila fosforescent, que comprar productes Pascual. Serà qüestió d'esperar que la competència surti amb un producte similar i que no es negui a etiquetar en català.

khalina ha dit...

llegir entrevistes com aquestes em fa entre por i ràbia. Por per no saber tot el que amaguen, i ràbia perquè la salut n o té preu

Rita ha dit...

estrip,
Cert, cultivem l'AMOR i l'AMISTAT! :-)

zel,
Complicat, noia...

Cesc,
Difícilment, sí...

XeXu,
Tu tens més informació que nosaltres i segurament tens raó. Però quines garanties tenim que es faci ben fet i honestament?

Striper,
Ja ho pots ben dir...

Gatot,
Hahahahaha Una mica teva sí perquè em portes al cor, home! ;-)
La zero ja l'he deixada, ara només la light... ;-)
És el de sempre, si ens garantitzessin el bon ús de tot...
Petons, estimat!

nadador,
Apa que tu també... acabaràs a la presó, com jo! :-) (Llàstima que no siguin mixtes, encara ens ho passaríem bé i tot! hahahaha)

Martí,
Fa temps que dic que això és un món de mones... Mai sabrem qui ens enreda més, penso...

nadador,
Hahahaha dolentot!!!! :-)

Gatot,
Callaaaaa! No diguis res tu... ;-)

Toy folloso,
Sí, però, si dius que un camp contamina l'altre... Difícil de saber-ho no?

nadador,
Sóc molt discreta jo i m'agrada passar desapercebuda... ;-) El veí deu haver anat a resar cada dia aquests dies... hahahahaha

Martí,
Productes fosforitos... I quan ens facin radiografies tindrem llum incorporat... ;-)

khalina,
Fan posar de mal humor, sobretot perquè fan el que volen amb nosaltres...