dimarts, 26 d’agost del 2008

Fanatismes


Mai he estat massa a favor dels fanatismes, siguin del tipus que siguin (polítics, religiosos, esportius,...). Les coses portades a límits extrems només serveixen per radicalitzar i treure objectivitat a les persones.

Entenc, però, que n'hi ha de més o menys greus. Tenim l’exemple del ddriver i el seu fanatisme pel Barça: ell és feliç així i no fa mal a ningú.

Els fanatismes polític i religiós, sovint barrejats a més, són més perillosos. De tots és sabut els disbarats que ha fet l’església al llarg de la història així com els que s’han fet per raons polítiques també.

Per tant, insisteixo, no m’agraden massa els fanatismes. Entenc que tinguem aficions, creences, criteri, prioritats, que ens decantem cap a un sector més que a un altre, políticament parlant, però em costa entendre que una persona, en nom d’una creença política i/o religiosa, pugui jugar-s’hi i, molt menys encara, deixar-s’hi la vida.

No obstant això, puc intentar respectar, tot i considerar que en mereix molt poc de respecte, i sense entendre-ho, que una persona adulta, pugui ser capaç de fer una cosa així. Allà ell o ella! Però, em repugna, no puc dir-ho més suaument, que els fanatismes puguin arribar a manipular criatures i/o adolescents.

Una nena de 13 anys no pot tenir criteri suficient com per saber que vol morir per una causa i els que li ho hagin fet pensar, per fanàtics i manipuladors, mereixen tot el meu menyspreu i la meva comdemna.

20 comentaris:

Striper ha dit...

Jo sincerament crec que igual que es prohibeixen sectas que fan rentats de cervell al seus membres, pero que no prohibir aquestes que hasta demanen donar la vida a nenas de 13 anys.Ho sento pero no puc amb els fanatismes religiosos ni de cap mena tot allo que surti del raonament ...

estrip ha dit...

estic amb tu!
I a més els del altra bàndol ho aprofiten per llençar proclames al seu favor després de detenir la nena.
Fanatisme contra fanatisme. Repugnant!

Anònim ha dit...

Realment hi ha coses que mai es podran entendre i tot va a pitjor, n'hi ha pocs però molts i forts de fanàtics... perquè per pocs que siguin ja són molts i el que van fer és uf... ja t'ho diu tot...

gatot ha dit...

rita,
quan jo tenia entre 12 i 15 anys vaig viure una experiència mística lligada a la religió catòlica; van ser tres anys de "felicitat" i dolor.... totes dues sensacions compartides en una "cel·lula" de la que formava part...

per sort, en aquell moment, ni ens van donar eines ni armes... però si ens les haguessin donat, no hauríem tingut cap dubte... per qualsevol causa, ens ho hauríem cregut;

dels 7 membres del grup, només un ha continuat el mateix projecte místic; no penso que sigui cap manipulador de criatures... però mai se sap.

jo... potser, quasi segur, no seria com sóc si no hagués viscut aquella experiència...

tens molta raó i penso com tu: cap fanatisme és bó, ni el de Bush que declara la guerra i mata innocents en teoria en nom d'un Déu occidental (no alliçona adolescents també perquè sàpiguen matar sense preguntar?), ni dels fanàtics de la yihad, que fan el mateix...

potser encara ens caldrà muntar parcs temàtics de fanatisme perquè els nostres adolescents es puguin desencisar

petons i llepades!

Jordi Casanovas ha dit...

per què deu ser que aquells que propugnen aquestes pràctiques suïcides no en són mai els protagonistes?

fada ha dit...

Aquest tipus de notícia tan repugnant encara ens ho sembla més quan hi ha en joc nens o adolescents. M'afegeixo a la teva repulsa i condemna. Per desgràcia no podem fer gaire cosa més. Petons.

Clint ha dit...

i el que hem fot a mi es que al vegades quan mires aquestes noticies arribes fins i tot a dubtar que no siguin un muntarge dels fanatics de l'altre bandol...

Si, ha tornat el malpensat! Un peto.

horabaixa ha dit...

Hola Rita,

Interesa l'existència de fanàtics. S'ho creuen tot sense pensar.

A mi, em fan por. En el fons son gent sense gaire criteri. A poc que fas servir la raó, els desarmes. Però fan més soroll i son perillosos.

Una abraçada

Sergi ha dit...

És molt fort, molt fort. El fet és que la nena no es va atrevir, i això encara fa més evident que havien intentat menjar-li el cap perquè ho fés, i ella no en devia estar gens convençuda, i encara sort. De què servirà tenir un màrtir més, quan una nena amb tota la vida per davant mor per una causa que no és la seva.

ddriver ha dit...

aiii no se que llegia jo ara,havia entes fantasmes,i perque em diu fantasme aquesta noia ara?Jo ja veus quin fanatisme de pacotilla,el Barça a Cracovia i jo no hi era al seu costat.
I a la nena ja l´hi val,ara al colegi l´hi diran esquirol

Joana ha dit...

Els extrems, els fanatismes , per desgràcia, no serveixen per avançar. Tot el contrari , estar enclavats al temps i sobretot evitar que les persones pensin i raonin...
És un esclavatge salvatge!
Els animals tenen l'instint de protecció, l'home , el de la destrucció!
Bona resta de setmana Rita!

Rita ha dit...

Efectivament, striper... Prohibir-los estaria bé, però tota aquesta gent funcionen des de la clandetinitat i l'anonimat.

Sí, estrip. I de fet, el de menys és el bàndol. En casos com aquest, em repugnen tots.

No sé si són tan pocs, cesc...

Com molt bé dius, gatot, cap fanatisme!

Suposo que es deuen quedar de llavor ells, jordi casanovas, per seguir manipulant...

No, fada. En tot cas, educar prou sòlidament als fills perquè no sigui fàcil manipular-los.

No, no ets tan malpensat, clint, ves a saber com ha anat això. En tot cas, però, jo denuncio els manipuladors, siguin del bàndol que sigui.

Certament, horabaixa, són gent dèbil i amb poc criteri. I això precisament és el que em dol més perquè se n'aprofiten d'això.

És espantós xexu...

Hehehehe ddriver... Doncs serà dels pocs viatges que t'has perdut, pel que ens expliques sempre... Vols dir que van al cole aquests nanos? Pobrets!

Perquè després diguin que ens diferenciem dels animals per l'ús de la raó, oi, joana?!?!?!

Anònim ha dit...

Cal no confondre fanatisme amb desesperació.

Rita ha dit...

No sé si t'entenc, josep-Empordà, no ens ho vols argumentar?

atikus ha dit...

A esas edades una persona es supermanipunable, evidentemente una cosa es llevarle a una manifestación o a un acto religioso y otra incitarle a quitarse la vida por esas ideas, en cualquier caso creo que deberían de educar lo mas neutral posible a los niños...
pero supongo que eso es utópico, ademas quien es objetivo y neutral, psse...pero en cualquier caso que respeten al menos los derechos fundamentales de los niños ¿no?, jope!!

rebaixes ha dit...

De oca... Buf, aquesta no la esperava.On comença l'odi? On acaba l'amor? Per que treballa l'odi? per que no treballa l'amor? Qui és el culpable? Qui és l'innocent? Fanatisme és sol una paraula de les tantes que s'usen per dir que els dirigents no son culpables de res, que se'n renten les mans,que... Això és Fanatisme, això és Terrorisme... I qui provoca aquestes situacions, l'odi engendrat... Diner, poder, prepotència, etc.
que aquí hi tenen el seu llaurat.
Nosaltres com un granet de sorra que el trepitgen per que calli o si no... ja sap el que li pasarà... Ja he dit prou. No és coses de llàgrimes ni de laments, és canvis que mai vindran, per que ODI existeix,L'AMOR, que us diré, el traduim en coses de carn i petonets.. De oca... Gràcies per donar-me la oportunitat de dir...Anton.

Rita ha dit...

Exacto, atikus. Los adultos que hagan lo que quieran: cuerdos y locos. Però los niños y adolescentes són otra cosa.

Gràcies per les teves reflexions, rebaixes.

Josep B. ha dit...

Ja em disculparàs que arribi tard, més en un tema que m'interessa.

M'he llegit la noticia i m'ha esverat per partida doble, la primera indubtablement el fet que aquests indesitjables facin servir nens, encara que no és res de nou, nens soldat, nens predicadors/mesies ... és "normal" de fet, tot i no tenir un caire sexual el podriem associar directament amb la pederàstia, a l'abús dels menors per a finalitats d'adults.

L'altra és la tergiversació que en fa el representant nord-americà dient: "mostra que les dones iraquianes entenen la seva importància en la societat i el valor de la vida". "Ehh lo cualo?" Que NO em perdonin, era una nena i tenia por, por dels uns i dels altres i va agafar una opció de les dues que li havien deixat.

el paseante ha dit...

Sempre he pensat que el fanatisme (tret del que tenim pel Barça - aquest és saludable i desitjable) es cura amb escolarització, amb aprenentatge, amb educació (que no vol dir el mateix que ensenyament). Sempre he pensat que si tothom es pugués formar fins els 20-25 anys, el món seria un paradís.

Rita ha dit...

Sempre ets ben rebut, skorbuto! :-)

Bé, de fet, la meva repulsa és per tots dos bàndols perquè, cadascú a la seva manera, en definitiva tots dos manipulen.

Segurament tens raó, paseante. Formar-se i rebre valors. Cada dia tinc més clar que la gent té cada vegada menys valors.
Pel que fa al Barça, ja veus que d'entrada us disculpo eh! ;-)