diumenge, 19 de setembre del 2010

Llibres: L'ametlla. Memòries eròtiques d'una dona musulmana



Vaig saber d’aquest llibre per la llista de novetats que rebo de la llibreria Pròleg, on parlaven del darrer de l’autora –El viaje de los sentidos– i deia una cosa així com de la mateixa autora de L’ametlla. Memòries eròtiques d’una dona musulmana (2005).

Sempre m’ha encuriosit l’erotisme femení musulmà perquè hi ha molt poca cosa traduïda, perquè és on la dona ho té més difícil per manifestar-se lliurement, de fet l’autora escriu sota el pseudònim Nedjma i perquè pel poc que he llegit –El gust de la mel, escrit també per una dona, Salwa El Neimi– desprèn una sensualitat molt especial, a més de fer referències a una cultura tan diferent de la nostra i prou desconeguda.

El vaig buscar per les llibreries, però el tenien descatalogat i vaig haver de recórrer a la biblioteca.

La Badra és una dona que després d’un matrimoni forçat als 17 anys amb un home de 40, acaba fugint i se’n va a una ciutat on hi té una tieta. Allà descobrirà l’amor, el sexe, la sensualitat, la passió, però també que la vida no és de color de rosa. Però tot això l’enfortirà encara més fins arribar a ser mestressa del seu cos i dels seus sentits.

Haig de confessar que no m’ha agradat tant com esperava, però m’ha resultat molt interessant pels costums que explica, com el de la cerimònia del casament, per la descoberta de que les dones musulmanes, tot i la imatge que en tenim, parlen entre elles de sexe, tenen els seus recursos, es cuiden, i, en aquest cas en concret, es parla de gent benestant, de festes, de cases, una visió que m’ha sobtat perquè és la més desconeguda que tenim o tinc dels països del Magrib.

La clau del plaer femení és a tot arreu: als mugrons que es drecen, glaçats de desig, febrosos i imperiosos. Delerosos de saliva i de carícies. Mossegar i acaronar. Els pits es revifen i ja només els falta rajar de llet. Volen ser mamats, tocats, masegats, reclosos i alliberats. El seu orgull no té límits. Ni els seus sortilegis tampoc. Es fonen a la boca, fugen, s’endureixen i es concentren en el seu plaer. Volen sexe. Quan saben que la partida s’ho val, esdevenen obertament lúbrics. Pincen les cigales i, consolats, s’enardeixen. Els mugrons es pensen de vegades que són clítoris, polles i tot. S’encaixen als replecs d’un anus púdic. Forcen l’entrada d’un orifici que, de tant voler xuclar un objecte, o un ésser, engoleix tot allò que se li presenta: un dit, un mugró o un consolador ben oliat. La clau es troba als llocs on cal anar, allà on a ningú no se li acudiria d’anar: al bescoll, al lòbul de les orelles, al sacsó d’una aixella peluda, a la ratlla que separa les natges, als dits dels peus que s’han de llepar per saber què vol dir estimar, a la part de dins de les cuixes. Tot, en el cos, és capaç de deliri. De plaer. Tot panteixa i regalima per a qui sap tocar. I beure. I menjar. I donar.

El llibre va de l’ara a l’abans, alternant el present amb el passat, explicant la cruesa, la duresa, de la nit de noces, i també la seva primera trobada amb el que serà el seu amor, en Driss, amb el que té el seu primer orgasme, i amb el que descobreix tot el que el seu cos es capaç de donar i de rebre.

Però l’amor no sempre és un camí de roses, a vegades pot ser plaent i dolorós a l’hora.

No sé si dir-ne recomanable d’aquest llibre, però sí que el considero interessant de llegir per tractar-se sobretot d’una cultura tant desconeguda.

24 comentaris:

fanal blau ha dit...

Amb la teva ressenya, m'ha encuriosit la lectura!

Gràcies, Rita!

Elfreelang ha dit...

Molt però molt interessant! gràcies per compartir aquesta descoberta....mirarem de trobar-lo!

Carme Rosanas ha dit...

Jo el vaig llegir fa temps i penso com tu, que fa de bon llegir perquè ens descobreix coses que no coneixem d'aquesta cultura, però tampoc em va agradar tant com em pensava. Tot i així no es pot dir que sigui decebedor. Es llegeix bé.

Pere ha dit...

Déu ni do, aquest text tan erotic pot ser d'una dona musulmana o de qualsevol dona d'una altra cultura. Això del plaer és universal.

Ara penso en la "Via Làctia" brollant dels pits d'Afrodita i es desperta la meva imaginació en aquesta avorrida tarda de diumenge ...

Bona tarda Rita.

Joana ha dit...

Segur que ens descobreix coses que no sabem i tot, tot enriqueix.
Gràcies Rita i bona setmana!

kweilan ha dit...

Tot un món desconegut que ens pot aportar una altra visió de la dona musulmana. Un apunt molt interessant. A veure si la trobo a la biblioteca.

PS ha dit...

Jo també me l´apunto, el fragment que transcrius és prou suggerent. Vaig llegir El gust de la mel i també n´esperava més, volia entendre com viuen la sexualitat les dones musulmanes i no ho vaig acabar d´aconseguir. Potser amb aquest llibre trobo alguna explicació més.
Gràcies per la "recomanació", tindré en compte el que expliques.

nimue ha dit...

a mi sí que em resulta interessant aquest llibre! :)

Mr. Aris ha dit...

Es increïble que amb lo marginada que està la dona musulmana, encara n'hi hagin que tinguin nasos (o ovaris) d'escriure i a sobre novel'la eròtica. Es fàcil morir per menys, per exemple, lapidada, una mort horrible, per questions de sexe.

Candela ha dit...

Aquest no me'l perdo. Suposo que és durillo però segur val la pena.

Pakiba ha dit...

Jo ja l'apuntat a la llista ma'encuriosit.
Que tinguis bona semana.

Garbí24 ha dit...

que dur que ha de ser un casament forçat amb tants anys de diferencia, no hauria d'estar permès que la gent no sigui amo del seu cos

khalina ha dit...

Aquest fragment m'ha tret una mica la son ;)

A mi també em resulta curiós i interessant

DooMMasteR ha dit...

M'ha agradat molt la teva crítica i el fragment. Molt bons! :-)

Josep ha dit...

I com saps que l'autora és una dona musulmana? Si el mateix llibre l'haguès escrit un home occidental, et semblaria tan interessant?

Un llibre, sobretot si és eròtic, és més atractiu segons qui i com siga l'autor.

Toy folloso ha dit...

Tinc entès que la religió musulmana permet moltes pràctiques sexuals prohibides a la católica; dins el matrimoni però, únic estament "homologat" per ambdues.

LEBLANSKY ha dit...

Gràcies per la ressenya, proposaré aquesta novel·la com a propera lectura del club literari de Dosrius, on la quasi totalitat de membres són dones. Em penso que, pel que expliques, valdrà la pena llegir-lo.

rits ha dit...

encara estic una mica contrariada amb el món musulmà arrel del viatge de l'any passat al Marroc. Segurament m'obriria els ulls a moltes coses que no vaig entendre. Ja veurem, potser me l'apunto.

M'ha fet gràcia lo del Driss. El guia que ens va portar 5 dies pel desert se'n deia. Mira que em va tirar els trastos descaradament, fins arribar a incomodar-me i tot!

Jordicine ha dit...

Potser no s'hi assembla, però m'ha recordat 'L'últim patriarca', de la Nahat El Hachmi. Si no l'has llegit, que segur que sí, te'l recomano. Un petó, RITA.

Mireia ha dit...

Jo sempre he tingut curiositat per aquest tema, que sembla "una mica més tabú" que en altres cultures, clar, atès el pseudomasclisme que sura en moltes (no dic pas totes!!) societats musulmanes, en prenc nota, Rita

Jordi Guerola ha dit...

Qunia ressenya més acurada i interresant.Un altre per llegir.
B7s

Rita ha dit...

fanal blau,
És interessant i segurament t'agradarà.
Petons, maca!


Elvira FR,
A la biblio, Elvira, a la llibreria em van dir que estava descatalogat.
Petons!


Carme,
Coincidim, veig, un cop més. Ja m'agrada...
Petons!


Pere,
:-)
Petons de tarda de festa major!


Joana,
Té coses molt interessants...
Petons, maca!


kweilan,
Si et decideixes, esperem ressenya que les teves sempre són interessants.
Petons!


Pais secret,
A mi també em va passar com a tu amb El gust de la mel. Amb aquest hi ha altres aspectes, però tampoc diria...
Petons!


nimue,
Ho celebro doncs. Ja diràs si el llegeixes...
Petons!


Aristofeles,
Cert, s'ha de ser valenta, però fixa't que aquesta escriu sota pseudònim...
Petons!


Candela,
Sí, és interessant de llegir...
Petons, maca!


Pakiba,
Gràcies maca, petons!


garbi24,
Tens raó, i a sobre sense cap delicadesa per part d'ell, terrible!
Petons!


khalina,
Espero que ja hagis dormit... ;-)
Petons, bonica!


DooMMasteR,
Gràcies, maco!
Petons!


Josep,
Doncs saber, saber, no sé res. Acostumo a creurem el que diu a les contraportades dels llibres i la d'aquest diu això... :-)

Gràcies pel teu comentari i per la teva visita a l'Illa, considera't a casa teva!


Toy folloso,
Ho desconec doncs i en aquest llibre no en parla tampoc...
Petons!


LEBLANSKY,
Doncs pel que he vist als comentaris, les més interessades són les dones o sigui que potser t'ho agraeixen. :-)
Petons!


rits,
Em sembla que totes les dones que hem visitat algun país musulmà hem rebut tirades de trastus dels guies... ;-)

Tranquil·la, si no el llegeixes tampoc et passarà res...
Petons, maca!


jordicine,
No l'he llegit, no. Em va atabalar una mica tanta publicitat i em va agafar mandra... M'ho plantejaré!
Petons, maco!


Mireia,
Doncs per això mateix sempre hi he tingut un interès especial jo també... Coincidim!
Petons!


Estonetes,
Gràcies!
Petons, maco!

el paseante ha dit...

Suposo que és una novel.la interessant. Però s'ajunten un parell de temes que no m'apassionen massa: el sexe narrat i la cultura àrab. En qualsevol cas, gràcies pel descobriment.

Rita ha dit...

el paseante,
Pel que he vist pels comentaris, sembla que interessa més les dones que els homes aquest llibre. És curiós!
Petons, maco!